Finalist ‘Het Beste Idee van Varkensland 2024’ in de spotlights
HBIVV kandidaat 3: ‘Hopelijk gaan varkenshouders onze ammoniak-oplossing serieuzer nemen’
Het product MicroAktiv-BS komt uit de koker van QM Environmental International. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en importeert microbiële producen voor inzet in de landbouw. „Ons doel is om chemie zoveel mogelijk uit te bannen en ondernemers te motiveren om op biologische en natuurlijke wijze te werken”, zegt Peter Reijnoudt. Hij is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van het bedrijf.
Het product MicroAktiv-BS werd al in 2002 ontwikkeld. Toch lag het jarenlang ‘op de plank’. „Pas toen de discussie over ammoniakuitstoot in de veehouderij enkele jaren geleden werd aangewakkerd, hebben we het op de markt gebracht. Met dit product pak je de ammoniakuitstoot namelijk bij de bron aan: we beginnen immers bij de leefomgeving van de dieren. Het is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een luchtwasser - geen ‘end-of-pipe-oplossing’.”
Harder werkende bacteriën
De zogeheten Bio-Activator is een vloeistof, bestaande uit met name planten- en zeewierextracten. Deze extracten zorgen ervoor dat de bacteriën in de varkensmest harder gaan werken, geeft Reijnoudt aan. „Hierdoor nemen ze meer ammonium op, waardoor de uitstoot omlaag gaat. Met hoeveel hangt sterk af van de stal en de precieze omstandigheden. In sommige gevallen kan de reductie oplopen tot 80 procent.”
Het product wordt wekelijks verspreid over de stalvloer: handmatig of via de vernevelingsinstallatie die aanwezig is in de stal. „Het vergt dus wel extra werk, maar dit is te overzien. Zeker wanneer je het product verspreidt via de vernevelingsinstallatie. En de toepassing is eenvoudig. Daarbij onderzoeken we momenteel of MicroAktiv-BS ook kan worden toegevoegd aan de voeding en of dit hetzelfde effect heeft.”
Betere diergezondheid, hogere mestwaarde
Volgens Reijnoudt kan inzet van het product veel winst opleveren. Het grootste winstpunt ligt in een betere diergezondheid, zo geeft hij aan. „Minder ammoniak in de stal resulteert in minder luchtwegaandoeningen, minder stress en een betere voederconversie. Ook tonen praktijkervaringen aan dat het sterftecijfer omlaag gaat. Door dit alles draagt de inzet van MicroAktiv-BS bij aan betere bedrijfsresultaten: het rendement per dierplaats gaat omhoog. Dit bleek ook uit praktijkonderzoek dat werd uitgevoerd door VKON. Momenteel doen onder meer de WUR en Aeres Hogeschool Barneveld proeven met het product.”
Hij noemt ook als voordeel dat meer ammonium wordt vastgelegd in de mest, waardoor de waarde hiervan omhoog gaat. „Dit heeft een toegevoegde waarde in de afzet. Wanneer een varkenshouder de mest opbrengt op zijn eigen land, hoeft hij minder kunstmest in te zetten. Ook daarmee bespaart hij kosten. Door deze voordelen is de investering die MicroAktiv-BS vergt - het gaat dan om 1,96 euro per dierplaats per jaar – in korte tijd terug te verdienen. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de terugverdientijd van het voer, water en medicijnen die varkens nuttigen. Zodra MicroAktiv-BS wordt ingezet, hebben de dieren daar voordeel van.”
Murw geslagen
Hoewel de Bio-Activator al veel wordt ingezet in landen als Roemenië, zijn Nederlandse varkenshouders nog terughoudend, geeft Reijnoudt aan. „In de Nederlandse varkenshouderij wordt MicroAktiv-BS nog nagenoeg niet toepast. Dat heeft meerdere redenen. De meeste ondernemers hebben al veel geïnvesteerd in het terugdringen van de ammoniakuitstoot, bijvoorbeeld in de vorm van luchtwassers. Hierdoor zijn ze een soort van murw geslagen en hebben ze niet veel zin om nog iets nieuws te proberen.”
Daarbij heerst er nog de nodige sceptie rond producten als MicroAktiv-BS. „Vergelijk het met de weerstand tegen bijvoorbeeld homeopathie. We hopen dat onze deelname aan ‘Het Beste Idee van Varkensland’ ervoor zal zorgen dat varkenshouders deze oplossing serieuzer gaan nemen, en dat zij de meerwaarde van natuurlijke producten gaan inzien. Want met MicoAktiv-BS kunnen we een serieuze bijdrage leveren aan het oplossen van de stikstofproblemen waar de varkenshouderij mee kampt.”
Over ‘Het Beste Idee van Varkensland 2024’
Op 19 november aanstaande wordt ‘Het Beste Idee van Varkensland 2024’ bekendgemaakt. Zes finalisten dingen mee naar de titel. De winnaar wordt ondersteund met kennis en ervaring, om het idee verder uit te werken tot een implementeerbaar concept dat de sector naar een hoger plan tilt. Pig Business brengt de finalisten van ‘Het Beste Idee van Varkensland’ de komende periode voor het voetlicht.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: MicroAktiv-BS