Rust wedergekeerd op graanmarkten
De markt kent verschillende onzekerheden die het klimaat bepalen. Zo is er droogte in Argentinië, koopt China tarwe dat het een lieve lust is en blijft de wereldvraag naar tarwe erg groot. Europa heeft dit seizoen tot en met vorige week al voor 14,5 miljoen ton exportcertificaten uitgegeven, waarvan 8,8 miljoen ton tarwe(producten), 4,2 miljoen ton gerst en 1,4 miljoen ton maïs.
Graanvoorraad
Verder werd de graanbalans naar beneden bijgesteld. In september ging men nog uit van een graanvoorraad op het einde van dit seizoen van 39,7 miljoen ton. Dit werd in oktober bijgesteld tot 36,7 miljoen ton, een verschil van 3 miljoen ton.
Voor wat de verwachtingen betreft van de granenmarkten is er niet veel veranderd. Voor de komende weken is de verwachting voor tarwe en gerst een vaste markt. Bij maïs is de nieuwe oogst wat vertraagd. Binnenkort komt de nieuwe oogst volop beschikbaar waardoor er door de oogstdruk nog ruimte is voor lagere prijzen.
Fysieke markt
Op de fysieke markt zagen we begin deze week nog een stijging van de graannoteringen. Op donderdag draaide de markt en stonden de noteringen onder druk. Per saldo stegen de tarwe- en maïsnoteringen deze week voor directe levering beide met 3 euro/ton. Gerst voor directe levering noteerde 1 euro/ton hoger. Voor de levering op termijn (januari-juni’14) stegen de tarwenoteringen met 3, gerst met 2 en maïs ook met 2 euro/ton
Marktinfo sojamarkt
Op de soja markt was het betrekkelijk rustig deze week en was er weinig verandering te zien in de sojanoteringen. Voor ons in West-Europa blijft de soja voor directe levering krap en komen schepen nog steeds later binnen dan gepland. In de VS is de oogst van sojabonen in volle gang. De oogst heeft wat vertraging opgelopen en loopt iets achter in vergelijking met andere jaren. De opbrengsten zijn redelijk goed en 57 procent van het areaal soja wordt bestempeld als “good to excellent”.
Op de fysieke markt bewegen de sojanotering voor directe levering zich al verschillende maanden zo rond het niveau van 450 euro /ton. Kijken we naar de levering op termijn dat zien we nog steeds noteringen rond het huidige niveau voor de periode november-januari’14. Voor de periode februari-april’14 liggen de noteringen 25 euro/ton lager en na het beschikbaar komen van de nieuwe oogst van Zuid Amerika, vanaf mei’14, zien we een daling van 85 euro/ton.
Voor deze week bleven de sojanoteringen voor zowel directe als de levering op termijn gelijk. Raap daarentegen blijft maar stijgen. De raapnoteringen voor directe levering stegen met 7 euro/ton en ook voor de levering op termijn was er een plus van 2 euro/ton te noteren. Door de krappe marktsituatie zijn de raapnoteringen de laatste 5 weken met 50 euro/ton gestegen.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week opnieuw sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 25 oktober 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3807 tegen 1,3690 vorige week wat 0,0117 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel