Column: Hoelang blijft de varkensprijs nog onveranderd?
Dat er geen beweging in de Nederlandse varkensprijs zit, is voor iedereen wel duidelijk. Slachterijen hielden hun notering voor de achtste week op rij op onveranderd en dat zal volgende week ook weinig anders zijn.
Hopelijk daalt het aanbod in Duitsland snel zodat er snel weer wat meer vraag komt
Vanwaar de vraag hoelang dit nog zo blijft? De verwachting was langere tijd dat we een keertje een kleine plus op de prijs zouden krijgen, maar deze verwachting begint langzamerhand om te draaien naar een kleine min op de varkensprijs. Oorzaak is de notering op Teleporc en ook op de marktplaats naast Teleporc. Het aanbod in Duitsland is wat groter dan vorig jaar en dat vinden slachterijen lastig. Dus de notering op Teleporc staat al weken onder druk en zelfs vrijdag werden er geen varkens verkocht. Op de marktplaats worden zelfs varkens aangeboden voor 2,015 euro en zelfs daar wordt niet op geboden. De 2,015 euro is slechts 1,5 cent boven de werkelijke notering, waar 6 of 7 centen boven deze notering heel normaal zou zijn. Hopelijk daalt het aanbod in Duitsland snel zodat er snel weer wat meer vraag komt en deze druk verdwijnt, anders zouden de Duitse slachterijen er wel eens gebruik van kunnen maken.
Terug naar Nederland. In week 40 zijn er 279.000 varkens geslacht en dat was vorig jaar 293.000 stuks. De export kwam uit op 15.000 dieren en dat was nu eens een keertje wat meer dan vorig jaar, een slordige 1000 dieren meer. Dit aanbod aan varkens wordt in Nederland goed opgenomen en dat komt mede doordat de vleesmarkt in Europa wel redelijk goed loopt. De slachterijen verdienen daarmee leuk aan de varkens.
Wat gaat er de komende weken gebeuren? De verwachting is dat het aanbod voorzichtig zal dalen, en dat zorgt dat de Nederlandse varkensprijs niet hoeft te veranderen. De Boerenvarkensprijs houdt zijn notering dus ook onveranderd op 2,26 euro. Duitsland is, zoals gezegd, even wat lastiger, maar de ISN zal alle mogelijke moeite doen om de prijs op 2 euro te laten staan. De druk van Tönnies zullen ze hopelijk kunnen weerstaan.
België en Denemarken noteren onveranderd. Frankrijk daar blijft de varkensprijs maar dalen. Deze week weer 2,6 centen. In Spanje daalt de prijs met ruim 2 centen, maar in Italië gaat het maar door met het stijgen van de notering, nu weer 3 centen. We zien nu ook dat de export van varkens naar Italië iets begint toe te nemen. Het zijn er nu slechts 1600 dieren in twee weken. Dat is wel vier keer zoveel dan de andere weken van het jaar.
De Duitse en Spaanse biggennoteringen blijven op onveranderd staan
De biggenmarkt laat de prijzen iets stijgen. Een echte oorzaak valt er nog steeds niet te geven, omdat het aanbod aan biggen nog steeds te groot is. De Duitse en Spaanse noteringen blijven op onveranderd staan, maar de Boerenbiggenprijs gaat wel iets naar boven omdat de andere Nederlandse biggenprijzen dat ook doen. De prijs gaat van 57 euro naar 57,50 euro. Een plusje van 50 centen.