Zuid-Duitsland zet in op eigen soja
In de deelstaat Baden-Württemberg zijn de Grünen en de socialistische SPD aan de macht gekomen vanwege grote zorgen onder kiezers omtrent de veiligheid van kerncentrales in de regio. Deze regering stimuleerde dit jaar de sojateelt door bijna een miljoen euro te investeren in teeltvoorlichting. Er wordt gezocht naar vroege rassen die koude-resistent zijn.
Teeltervaringen
Meer dan 100 boeren in Baden Wurttemberg deden dit jaar ervaring op met de teelt, in de hoger gelegen gebieden van Zuid-Duitsland waar relatief weinig neerslag valt. De telers melden goede ervaringen met het enten van sojazaad met rhizobium-bacteriën waardoor de stikstofbinding sterker worde. Het entmiddel 'FertigFix' kost circa 30 euro per hectare.
De soja-opbrengst blijkt naast al of niet enten sterk af te hangen van de locatie, de inzaaidatum en het ras. Er is behoeft aan een breder rassenspectrum.
Soja versus korrelmais
Ten opzichte van de teelt van korrelmais heeft soja ondermeer als voordelen dat het vroeger geoogst kan worden en dat de bodemvruchtbaarheid verbetert, dankzij de diepwortelende en stikstofbindende planten. Sclerotiënnrot (sclerotinia) is een veelvoorkomend teeltprobleem evenals hoge onkruiddruk van ondermeer grasachtigen en melganzevoet.
Het Duitse kennisinstituut DLG publiceerde dit jaar een teelthandleiding, getiteld 'Sojaanbau in der EU, Lohnender Anbau ohne GVO (genetisch veranderde organismen). In Zuid-Duitsland is er veel maatschappelijke weerstand tegen genetische modificatie.
Klik hier om meer te lezen over het soja enten met Rhizobium bacterien (Duitstalig).
In Nederland startte veevoercoöperatie Agrifirm dit jaar het project 'Eiwitteelt van eigen bodem'.
Bron: BW Agrar, Landwirtschaftliches Wochenblatt