Geen relatie tussen darmbloeding vleesvarkens en bacterie Lawsonia
Acute sterfte bij vleesvarkens is een veelvoorkomende reden voor postmortaal onderzoek. Soms treft de GD dan hyperemie (overmatig bloedgehalte) en hemorrhagie (bloedingen) in de darmen aan, in een deel van de gevallen ook darmverdraaiingen (torsie).
GD heeft daarom naar aanleiding van vragen uit het veld en binnen de sector Varkensgezondheidszorg, onderzoek gedaan naar een mogelijke relatie tussen infectie met Lawsonia intracellularis en torsie of andere hemorragische veranderingen van de darmen, ofwel het zogenaamde hemorrhagic bowel syndrome (HBS).
Acute sterfte en opgezette buik
HBS gaat volgens GD gepaard met acute sterfte, bleekheid en een opgezette buik, en komt vooral voor bij vleesvarkens. Bij eerder Zwitsers onderzoek is in tot 80 procent van de gevallen een darmdraaiing vastgesteld. In vijf jaar (2018-2023) onderzochten de pathologen van GD in totaal 10.516 varkens.
In die periode is bij 202 varkens van meer dan 25 kilogram een beeld van HBS aangetroffen, met of zonder torsie. Bij 75 van deze dieren is op basis van macroscopische en klinische bevindingen vervolgonderzoek ingezet naar infectie met Lawsonia intracellularis en bij zeven gevallen is infectie met deze bacterie vastgesteld.
Relatie met seizoensovergang
GD concludeert dat Lawsonia intracellularis infectie slechts bij 9 procent van de gevallen van HBS is vastgesteld en ze ziet dus geen sterke relatie tussen deze infectie en het optreden van HBS. De doorgemaakte infectie kan wel een factor van gevoeligheid of vatbaarheid zijn geweest, naast andere infectieuze en niet-infectieuze oorzaken. Het viel GD verder op dat in 27 procent van de gevallen HBS voorkwam in de maanden september en oktober. Mogelijk heeft deze piek na de zomer te maken met de seizoensovergang, waarbij naast temperatuurverandering ook incorporatie van vers geoogste granen in het voer een rol kan spelen.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Royal GD