'Vleesfraude bij Vion is onaannemelijk'
Deze conclusie presenteerde Hans Alders vanmiddag in zijn rapport naar de beschuldigingen van fraude met vlees bij Vion in de Zembla-uitzending begin september. „Er wordt juist structureel vlees afgewaardeerd van Stervlees naar regulier vlees. Er wordt slechts 50 procent van een Stervarken vermarkt als Beter Leven Kenmerk-vlees.”
Blauwe zakken
Volgens Alders wordt de rest van het karkas verkocht als ‘gewoon’ vlees. Dit gebeurt direct aan de slachtlijn. De anonieme beschuldigingen van de Vion-medewerkers in de Zembla-uitzending zou volgens hem dus heel goed een misverstand kunnen zijn.
„Aan de lijn verdwijnt inderdaad van een karkas vlees in verschillende gekleurde zakken. Bovendien wil Unilever dat Stervlees wordt verpakt in blauwe zakken. Blauwe zakken, die in de rest van het proces gebruikt worden voor het afgewaardeerde Stervlees. Het is niet uitgesloten dat medewerkers deze gang van zaken verkeerd beoordeeld hebben.”
Akelig misverstand
De titel van Alders rapport luidde dan ook ‘Een akelig misverstand?’ Het vraagteken moest er volgens hem staan, omdat hij niet in de gelegenheid is gesteld om met de anonieme bronnen te spreken. ‘Het blijft een veronderstelling.’
Wel heeft Alders zelf de slachterijen bezocht en controles van Vion, Albert Heijen en Unilever beoordeeld, die na de Zembla-uitzending gehouden zijn. Alders concludeert dan ook dat er geen enkele aanwijzing is gevonden dat er gefraudeerd wordt met Stervlees.
Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming reageerde verheugd. De Dierenbescherming neemt geen vervolgstappen richting de Zembla-makers. „We gaan verder met het Beter Leven Kenmerk. De boeren waren terecht aangenaam geraakt. We hebben met hen gesproken en we gaan met hen allemaal verder als producent.”