Column: Laat de varkensprijs maar onveranderd blijven
Laat de varkensprijs maar onveranderd blijven. Dat was een veel gehoorde uitspraak op de relatiebeurs afgelopen week in Hardenberg. Deze uitspraak kan je verschillend uitleggen. Op dit moment wordt er gewoon aan de varkens verdiend en dat willen we vast houden, maar ook dat de kans op dalen van de varkensprijs groter is dan dat er een klein beetje bij komt.
Slachterijen staan niet te springen om meer varkens, maar ze werden wel geslacht
Hoe het ook is, een onveranderd is op dit moment het maximaal haalbare. Het aanbod is wat groter dan verwacht: 288.000 slachtingen in week 41. Waar we eerder een daling van het aantal te slachten varkens hadden verwacht, zijn het toch nog 9.000 varkens meer dan de week ervoor. Al waren de varkens wel bijna een kilogram lichter.
Slachterijen staan niet te springen om meer varkens, maar ze werden wel geslacht. Het is dus ook niet zo dat ze vooruit worden geschoven. Voor de komende weken wordt er wel een wat lager aanbod verwacht, maar ook dat zal geen verandering van de prijs geven. Dit gegeven zorgt ervoor dat de Boerenvarkensprijs wederom een onveranderd van 2,26 euro afgeeft. De verwachting voor de komende weken is hopelijk een onveranderde notering.
Ook in Duitsland verandert er weinig. Er is een iets groter aanbod, maar alles wordt geslacht. Wel zien we nog steeds op de Teleporc-veiling dat er geen interesse is in extra varkens. Er werden dan ook geen varken verkocht afgelopen vrijdag. Op de marktplaats van Teleporc gingen nog wel twee partijen van elk 320 varkens weg, maar voor slechts 2,015 euro en dat is net zoals vorige week slechts 1,5 cent boven de feitelijke notering waar een toeslag van 5 centen vrij standaard is. Ook de Duitse markt kabbelt dus rustig, maar wat moeilijk verder.
België volgt heel vaak de Duitse notering, maar hier is de druk toch te groot geworden en wordt de notering 2 of 3 centen verlaagd, afhankelijk naar welke notering je kijkt. In Denemarken blijft de notering wel onveranderd. Frankrijk kent wederom een wekelijks daling. Afgelopen week moesten de varkenshouders weer met ruim 3 centen minder genoegen nemen. In Spanje daalt de prijs ook altijd nog en dat was net als vorige week 2,2 centen in de min. Doe mij dan maar Italië: een plus van 4,1 centen. Zolang je daar de AVP buiten je bedrijf kan houden en de varkens naar de slachterij mogen, is het daar goed boeren.
Geen veranderingen op de biggenmarkt de komende weken
De biggenprijs komt deze week niet van zijn plaats. Meerdere noteringen gingen afgelopen weken kunstmatig iets omhoog en ook de Boerenbiggenprijs ging soms wat mee. Deze week stopt dit echter en doet de notering wat de markt doet: onveranderd. Het is en blijft lastig om op de vrije markt de biggen verkocht te krijgen. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 57,50 euro. De Duitse en ook de Spaanse prijs blijven ook onveranderd. Het ziet er nog niet naar uit dat hier de komende weken veel verandering in komt.