Graannoteringen voorzichtig in de min
Agrifirm meldt in zijn wekelijkse update dat het International Grains Council (IGC) opnieuw haar opbrengstprognose verhoogde voor tarwe en maïs. Niets aan de hand zou men denken maar waarom zijn de graanprijzen toch nog altijd relatief hoog?
Verder dalen
Op de eerste plaats liggen de graannoteringen nu een stuk lager dan aan het begin van het jaar. Ten opzichte van januari noteert tarwe 50 euro/ ton lager, gerst ook 50 euro en maïs staat zelfs 60 euro/ton lager genoteerd. Verder zijn de voorraden hoger dan vorig seizoen maar nog altijd niet spectaculair.
Om de graannoteringen echt te laten dalen is meer nodig. Als de graanoogst in 2014 goed is, zeg maar van hetzelfde niveau als dit jaar, dan zouden de graannoteringen verder kunnen dalen.
Graannotering onder druk
Deze week stonden de graannoteringen onder druk en het lijkt erop dat de markt wat minder vast is. De markt voelt wat flauwer aan en de verwachting is dat vanaf december de export uit de EU van gerst en tarwe zal dalen. Dit zou de prijs wat kunnen drukken.
Op de fysieke markt zagen we begin deze week een voorzichtige start van dalende graannoteringen. Voor directe levering daalde tarwe met 2 euro/ton en gerst met 1 euro/ton. Maïs voor directe levering werd 3 euro/ton duurder omdat er wat krapte is aan de voorkant. Voor de levering op termijn daalden de noteringen van tarwe, gerst en maïs met 1 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Op de Beurs van Chicago was er deze week een daling van de sojaprijzen met krap 5 procent. De oorzaken hiervoor zijn:
• Een meevallende sojaoogst in de VS.
• Het IGC verhoogde de wereld sojaproductie met 2 miljoen ton.
• In Argentinië is het wat droog waardoor akkerbouwers meer soja gaan zaaien.
• In Brazilië zijn de weersomstandigheden gunstig. Vaak is water de beperkende factor maar in de maand oktober is er al flink wat neerslag gevallen en er wordt nog meer regen voorspeld.
De vraag naar soja wordt vooral bepaald door China. Het USDA verwacht dat China dit seizoen 69 miljoen ton soja gaat importeren, 16 procent meer dan vorig seizoen. De soja- en raapnoteringen voor directe levering daalden met resp. 10 en 7 euro/ton. Voor de levering op termijn bleven de sojanoteringen gelijk en daalden de noteringen van raap met 3 euro/ton.
Koers euro/dollar
Na enkele weken van stijging werd de euro deze week zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 1 november 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3527 tegen 1,3807 vorige week wat 0,028 lager is
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm