Ook voor jou haalbaar; op je gemak vleesvarkens controleren
Het begint met premium biggen
Als vleesvarkenshouder begint alles met goede biggen. Daar heb je als echter vaak maar beperkt invloed op. Bij onze zeugenhouders zijn we volop bezig met het grootbrengen van kwaliteitsbiggen. Dit begint met een vitaal, zwaar geboren big, die voldoende biest opneemt, goed groeit en zonder verteringsstoornissen de 25 kilo bereikt. Op ons onderzoeksbedrijf de Elsenpas hebben we biggen van geboorte tot aan de slacht gevolgd en daar blijken de zwaarste biggen ook het hardste te groeien (figuur 1). Wanneer er met de gezondheid toch iets niet helemaal in orde is, dan hebben wij de Bedrijfs-scan vleesvarkens om samen voercurves, de hygiëne en het klimaat te controleren, of samen met onze varkensdierenarts systematisch gezondheidszaken te checken en zo de nodige veranderingen door te voeren.
Vijfsterrenhotel bij ontvangst
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je biggen ontvangt, dan moeten deze als het ware in een vijfsterrenhotel terechtkomen. Zorg er allereerst voor dat alles gereinigd en ontsmet is. Daarna moeten de hokken droog en warm zijn en moet er voldoende voer en water aanwezig zijn. Wanneer de biggen goed ontvangen zijn, begint het echte werk.
Eerste weken na opleg zijn cruciaal
De eerste weken na opleg gebeurt er heel veel voor een big. Daarom is een goede aansluiting van het startvoer op het biggenvoer belangrijk. Daarmee kun je bijvoorbeeld te dunne mest, of slecht vreten in de eerste weken voorkomen. Wanneer biggen in de opfok een streptokokkeninfectie hebben opgelopen, kunnen er soms in de eerste weken na opleg alsnog biggen uitvallen door hartklepontsteking. Door ander voer te geven, of gebruik te maken van additieven zoals zuren, kun je de darmgezondheid ondersteunen.