Column: Varkensprijs gaat hard vallen
Waar ik me al weken een klein beetje zorgen om maakte, is toch gebeurd. Duitsland laat de varkensprijs hard vallen. De reden: in Duitsland zijn veel varkens, meer dan vorig jaar en dat zet druk op de prijs met als resultaat min 8 centen.
Al snel ging het verhaal rond dat de Duitse daling een schokgolf zou geven op de varkensvleesmarkt
In Nederland is het aantal varkens minder dan vorig jaar en is de druk dus veel minder, maar of de daling hier veel minder gaat zijn, zal de komende week blijken. Van Rooi was er als de kippen bij om zijn eerdere onveranderd te corrigeren in een min 5 centen. De andere slachterijen hielden hun notering nog op een onveranderd. Dit is misschien wel het enige juiste, omdat het verschil met Duitsland toch nog groot was. Maar zo werkt het niet. Zodra er een kansje is om de prijs te laten vallen, grijpen de slachterijen dit aan. De Boerenvarkensprijs vreest dit ook en hoopt met een min 5 centen naar 2,21 euro de daling lager te laten zijn dan in Duitsland.
Op donderdag en vrijdag ging al snel het verhaal rond dat de Duitse daling een schokgolf zou geven op de varkensvleesmarkt met een daling van zelfs meer dan min 10 centen. Van een schokgolf kan weinig sprake zijn, want een kenner voelde een daling aankomen. De Duitse Teleporc stond namelijk slechts 1,5 cent boven de notering waar plus 6 centen normaal is. Vorige week ging de Belgische notering ook al naar beneden; al was dit nog met slechts 2 tot 3 centen. De toon was al wel gezet. Dus volgende week, hopelijk slechts min 5 centen.
In Duitsland ging het dus woensdag fout en wat gaat er komende woensdag gebeuren? Gaan ze nogmaals verlagen, omdat ze min 10 centen wilden of vindt men dit even genoeg? Komende week is daar een slachtdag minder en dat zorgt natuurlijk voor druk. De Teleporc had geen notering, geen vraag dus naar varkens en afgelopen donderdag werden er op marktplaats varkens verkocht voor 1,87 euro en voor 1,90 euro. Dat doet het ergste vrezen. Ook nu worden er nog varkens aangeboden voor 1,88 euro, maar daar is nog niet opgeboden. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat de Duitse verlaging zoals gewoonlijk wordt gevolgd door een tweede verlaging.
Ik hoor van vrachtwagenchauffeurs dat ze afgelopen week met meerdere vrachten varkens naar Italië toe reden
Dat het aanbod in Duitsland groter is, wordt onder meer veroorzaakt door een kleine uitbreiding van de zeugenstapel, maar meer nog door een hogere productie van de bestaande zeugenstapel. Vanwege de hoge biggenprijs waren er nauwelijks stoppende zeugenbedrijven en dat geeft nu extra varkens aan de haak. Het gevolg daarvan is een lagere prijs.
In België daalde de prijs nog even met 6 centen en daarmee is de daling even groot als in Duitsland. Denemarken houdt zijn notering onveranderd. In Frankrijk gaat de daling nog steeds verder, nu met 1,4 cent. Spanje heeft de bodem in de varkensprijs ook nog niet gevonden en daar daalt de prijs nu met 2,4 centen. Zoals gewoonlijk heeft Italië wel haar eigen koers. Na een wekenlange stijging maken ze daar nu even een pas op de plaats. Ik hoor van vrachtwagenchauffeurs dat ze afgelopen week met meerdere vrachten varkens naar Italië toe reden om extra aan de varkens te verdienen. Ik hoop wel dat deze chauffeurs hun verantwoordelijkheid nemen en alles grondig schoonmaken en dubbel ontsmetten. Het is niet te hopen dat de AVP hierheen wordt gehaald.
Gaat de varkensmarkt fors naar beneden, dan zal dit zeker van invloed zijn op de biggenmarkt
De biggenprijs, wat gaat deze doen de komende weken? Normaal dan stijgt de biggenprijs in week 43, maar dit is niet gebeurd en dat gaat de komende weken ook niet gebeuren. In Duitsland was een forse daling van de biggenprijs met 6 euro als gevolg van de varkensprijsdaling. In Spanje daalt de varkensprijs ook wel, maar hier heeft het geen invloed op de biggenprijs. Deze blijft daar onveranderd. Voor de Boerenbiggenprijs is er een onveranderd op 57,50 euro. De situatie op de biggenmarkt is namelijk weinig anders dan de weken ervoor. De komende week moeten we even gaan afwachten. Gaat de varkensmarkt fors naar beneden, dan zal dit zeker van invloed zijn op de biggenmarkt met een negatieve prijscorrectie.