Rendement in zonnepaneel varieert sterk
Het gemiddeld rendement over de looptijd van de investering van 25 jaar varieert tussen de nul en 16 procent. Tot 15.000 kWh is het rendement van investeren in zonnepanelen altijd 4 procent of meer. Hoe hoger het energieverbruik, hoe lager het rendement.
Terugverdientijd
De meeste ondernemers met een energieverbruik tot ongeveer 15.000 kWh kunnen de investering binnen tien jaar kunnen terugverdienen. Boven de 15.000 kWh is het sterk afhankelijk van de individuele omstandigheden.
Als de zonnestroominstallatie niet alle benodigde energie kan opwekken, wordt de terugverdientijd vaak langer. Past de zonnestroominstallatie niet op de bestaande netwerkaansluiting, dan hebben de kosten voor het aanpassen daarvan ook een negatief effect op de terugverdientijd.
Fiscale voordelen
Het optimaal kunnen benutten van de fiscale voordelen heeft een positief effect, concluderen de adviesdiensten. Dit kan een verschil uitmaken van ongeveer vier jaar. Bedrijven met een goed inkomen – een voorwaarde om van fiscale voordelen te kunnen profiteren – komen daardoor vaak qua terugverdientijd onder de tien jaar uit.
Bij een energieverbruik van meer dan 60.000 kWh is de terugverdientijd zonder aanvullende subsidie vrijwel altijd meer dan tien jaar.
Hoge drempel
Veel ondernemers ervaren een terugverdientijd van tien jaar of minder als redelijk. Boven de tien jaar wordt de drempel om te investeren in zonnepanelen al snel te hoog. Enkele bedrijven investeren ook bij een langere terugverdientijd. In die gevallen is het motief om toch te investeren vaak maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Wat een redelijk rendement is, bepaalt de ondernemer zelf. De terugverdientijd en het rendement zijn mede bepalend voor de ondernemer bij het maken van de definitieve keuze. Bij een gunstig rendement zal de ondernemer sneller ervoor kiezen te investeren in zonnepanelen. Bij een minder gunstig rendement zijn er vaak nog wel andere investeringen die ook op het wensenlijstje staan.