Column: Noteert de varkensprijs de komende maanden verder onveranderd?
Na de scherpe daling van de varkensprijs volgt er weer rust. Als we tenminste de Duitse versies kunnen en mogen geloven. De eerste versie is dat de prijs in de komende vier weken onveranderd blijft. Het voordeel is dat dit een verdere daling voorkomt, omdat Duitsers vaak twee keer dalen. Maar hiermee wordt ook een stijging van de varkensprijs in de kiem gesmoord. De tweede versie stelt: onveranderd tot 8 januari. Negen weken onveranderd? Wat moet je hierop zeggen? De kerstinkopen kunnen direct worden gedaan, niemand hoeft nog te wachten op een ‘betere’ of lagere prijs. Misschien nog eens niet zo’n verkeerd idee. Slachterijen willen al jaren graag een stabiele notering, bij deze. Welke van de twee het gaat worden? Ik weet het nog niet.
Min vijf centen had voor Vion misschien ook wel eens van strategisch belang kunnen zijn
De Nederlandse prijs, twee weken geleden al verlaagden de Duitsers met 8 centen en Van Rooi corrigeerde zijn onveranderd naar min 5 centen. Dit heeft hem nogal wat commentaar opgeleverd. Vooral nadat de nieuwe Quote 500 uitkwam, waarin stond vermeld dat zijn vermogen nogal was gegroeid. Het vermogen van Vion moest ook nog wat groeien en ze volgden maandag de Duitsers met ook min 8 centen. Waarom niet met ook min 5 net als Van Rooi? De Duitse prijs is nogal wat hoger en zo blijft het verschil bestaan. Min vijf centen had voor Vion misschien ook wel eens van strategisch belang kunnen zijn. Ze willen tenslotte marktleider in de Benelux zijn. Hier hadden ze even verschil kunnen maken.
De andere slachterijen volgden als makke schapen en verlaagden ook met 8 centen, maar Van Rooi hield zijn notering op onveranderd en verlaagde hierdoor met 3 centen minder dan de andere slachterijen. Ze hadden toch iets goed te maken. Na afgelopen week komt echter ook in Nederland de rust terug. Gewoon Duitsland weer volgen, die tenslotte onveranderd deed. Overigens is het aanbod aan varkens nog steeds groot. Er wordt soms wat doorgeschoven naar de week erop. Cijfers zijn al een aantal weken niet gepubliceerd, zodat er even niks na te kijken valt. De Boerenvarkensprijs volgde in eerste instantie Van Rooi, maar doet er deze week toch 3 centen van af en komt op 2,18 euro te staan. De reden is het toch ‘grote’ aanbod aan varkens.
Duitsland onveranderd dus en dat zal dus zo blijven. Het aantal geslachte varkens lag hier op ruim 763.500 dieren en dat was voor dit jaar het hoogste aantal geslachte varkens in één week, en ook de 99,7 kilogram is voor Duitse begrippen fors. De Duitsers hebben volgens Tönnies moeite om al het vlees verkocht te krijgen, maar nu praat ik even iemand na. Voor de komende weken zal er dus weinig veranderen. Afgelopen vrijdag was een vrije dag in Duitsland en was er geen Teleporc. Op marktplaats is er wel een klein beetje handel tegen een prijs van rond de 1,93 euro geweest en dat is 5 centen meer dan de week ervoor.
België en Denemarken noteren onveranderd. In Frankrijk daalt de prijs nog steeds, nu met 0,5 cent. Spanje blijft ook nog dalen. Dit keer met 1,6 centen en wat opvalt, is de daling van de Italiaanse varkensprijs. Na weken van stijgende noteringen nu dan toch een daling van 1 cent. De Nederlandse varkensprijs zal overigens weinig worden gesteund door de Aziatische varkensprijzen: Japan: min 1,40 euro per kilogram in zes weken. In de overige exportlanden is een verlaging van min 25 centen tot min 1 euro per kilogram; veelal ook in twee maanden. Als je dit ziet, hecht ik weinig waarde aan de uitspraak van de Rabobank dat er hogere varkensprijzen worden verwacht.
De handel in biggen op de vrije markt is niet veel beter of slechter dan de weken ervoor
De biggenprijs staat natuurlijk nu onder druk, maar de druk is net zo groot als de afgelopen weken toen de notering omhoog ging, omdat er andere belangen een rol speelden. Nu gaat het andersom: de prijs gaat naar beneden door dezelfde belangen. De handel in biggen op de vrije markt is niet veel beter of slechter dan de weken ervoor. Duitsland en Spanje houden hun prijzen op onveranderd. Boerenbiggenprijs daalt met 50 centen naar 57 euro.