Praktijkonderzoek leidt tot trogverdelers van 1,20 meter in Beter Leven keurmerk
Vanaf 1 januari 2025 zijn voerligboxen niet meer toegestaan binnen dit keurmerk. Veel zeugenhouders kiezen ervoor om de boxafscheiding in te korten. Volgens de eerdere normen van het keurmerk mocht deze afscheiding niet langer zijn dan de schouder van de zeug, wat neerkomt op ongeveer 80 centimeter.
Onderzoek trogverdelers
In samenwerking met de Dierenbescherming en POV is een praktijkonderzoek uitgevoerd door Wageningen Livestock Research, met medewerking van Vleuten Voeders en Van Limpt Stalinrichting. In dit onderzoek werden trogverdelers van verschillende lengtes, waaronder 0,80 meter en 1,20 meter, vergeleken.
Uit het onderzoek bleek dat trogverdelers van 1,20 meter minder hokvervuiling veroorzaakten op de dichte vloer, terwijl het activiteitenpatroon van de zeugen vergelijkbaar bleef met dat bij 0,80 meter. Op basis van deze bevindingen heeft de Dierenbescherming besloten om trogverdelers van 1,20 meter toe te staan binnen het Beter Leven keurmerk 1-ster.
Diervriendelijke omgeving
Groepshuisvesting voor zeugen bestaat nu ruim 10 jaar. In die tijd zijn er verschillende systemen en voermanagementmethoden ontwikkeld. Geen van de proefopstellingen met trogverdelers voldeed echter aan de vooraf gestelde dierenwelzijnsdoelen van de Dierenbescherming. Daarom vinden de Dierenbescherming en POV het een goed moment om alle systemen te evalueren en ervaringen te delen. Deze evaluatie en het daaropvolgende onderzoek zullen plaatsvinden binnen het CoViVa-project, waarin zowel de POV als de Dierenbescherming deelnemen aan spoor 4 ‘Robuuste varkens in een diervriendelijke omgeving’.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: ForFarmers