Fotoserie: Schepers kiest voor Duits voersysteem
De broers Marcel en Frank Schepers weten heel goed wat ze willen, geen tijd spenderen aan het controleren van de voerbakken. Ook willen ze losse grondstoffen kunnen voeren en de afdelingen verschillende mengsels kunnen voeren. De familie Schepers gaat als eerste in Nederland werken met een voersysteem dat zich in Duitsland al heeft bewezen.
![De familie Schepers, broers Marcel en Frank met hun ouders, heeft in Deurne een nieuwe stal voor 2.184 vleesvarkens gebouwd. Op andere locaties zijn nog een bedrijf met 500 zeugen en een gesloten bedrijf met 200 zeugen. De stal in Deurne is uitgerust met](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/fd0bfeaa8.-thumbnail.jpg)
![Hans Wientjes (links) van Vitelia, varkenshouder Marcel Schepers (midden) en Louis Haegens (rechts) van Tecom Horst. Iedere afdeling wordt met het Bio-mix systeem apart gevoerd. Het voordeel van dit systeem is onder meer dat er losse grondstoffen kunnen w](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/3a35ebda0.-thumbnail.jpg)
![De familie Schepers wilde absoluut geen CDI (computergestuurde droogvoer installatie). „Het controleren van de voerbakken, het afstellen van water en voer is zeer belangrijk, alleen om bij te regelen dat de bakken iedere dag leegkomen niet”, legt Marcel S](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/55f104d72.-thumbnail.jpg)
![Bij verschillende leveranciers van voersystemen kregen ze telkens weer het advies om toch voor een CDI te gaan. Vervolgens heeft Louis Haegens van Tecom Horst de familie meegenomen naar een bedrijf in Duitsland waar het Bio-Mix systeem al enige tijd tot t](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/a581313d0.-thumbnail.jpg)
![Aan het begin van de stal is een weeg-menginstallatie, waarna er per afdeling kan worden gevoerd. In plaats van een heel lang voercircuit door de stal zijn er nu aparte circuits per afdeling.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/2cb649116.-thumbnail.jpg)
![Hans Wientjens van Vitelia Voeders legt uit: „Normaal zou een voerbeurt in een stal van deze omvang een paar uur in beslag nemen. In deze tijd krijgen de bakken aan het begin van de lijn steeds nieuw voer als de varkens vreten.” In deze stal duurt de voer](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/c8c2ea9c8.-thumbnail.jpg)
![„Door gebruik van telescopische valbuizen kan het voeren toch worden beperkt”, zegt Frank Schepers. Hoe lager de buis des te minder kilo’s voer er in de bak kunnen vallen. Door middel van streepjes wil Schepers aangeven waar de buis moet staan voor een be](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/fae219d36.-thumbnail.jpg)
![Een nadeel aan het systeem kan Marcel Schepers voor de ingebruikname al noemen. Borgen en gelten kunnen niet in dezelfde afdeling, omdat het voermengsel voor de hele afdeling gelijk is. In hun eigen situatie ziet Schepers hier echter geen problemen in.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/5d8980887.-thumbnail.jpg)
![„De biggen komen van het eigen zeugenbedrijf en we kunnen per week twee afdelingen vol leggen. In theorie dus een afdeling met gelten en een afdeling met borgen.”](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/80a58e4c4.-thumbnail.jpg)
![Frank Schepers begreep niet waarom de voorste rand in een brijvoerbak lager is dan bij een droogvoerbak, het verschil is 12 centimeter. Om vermorsing tegen te gaan, heeft Frank Schepers gevraagd om een brijvoerbak met een rand van 20 centimeter. „We hebbe](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/574b29356.-thumbnail.jpg)
![De stal heeft vijftien afdelingen voor 144 varkens en een ‘herstelafdeling’. Door middel van deurtjes tussen de hokken kan Schepers gaan werken met grote groepen waardoor hij meer dieren op dezelfde oppervlakte mag gaan houden.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/8e85d1359.-thumbnail.jpg)
![De frisse lucht komt de afdelingen binnen via het glaswolplafond in combinatie met een inlaatspleet boven de controlegang. De afdelingen zijn licht door het gebruik van witte kunststof wanden en een grote lichtstraat.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/abdc63870.-thumbnail.jpg)
![Voor de rest is de stal van Schepers niet heel bijzonder. De verklaring hiervoor is heel simpel. „Lucht, water en voer moeten altijd aandachtspunten blijven om problemen zoveel mogelijk te voorkomen, dit blijft altijd de basis”, aldus Marcel Schepers.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/fe5e32470.-thumbnail.jpg)
![De familie Schepers, broers Marcel en Frank met hun ouders, heeft in Deurne een nieuwe stal voor 2.184 vleesvarkens gebouwd. Op andere locaties zijn nog een bedrijf met 500 zeugen en een gesloten bedrijf met 200 zeugen. De stal in Deurne is uitgerust met](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/fd0bfeaa8.-detail.jpg)
![Hans Wientjes (links) van Vitelia, varkenshouder Marcel Schepers (midden) en Louis Haegens (rechts) van Tecom Horst. Iedere afdeling wordt met het Bio-mix systeem apart gevoerd. Het voordeel van dit systeem is onder meer dat er losse grondstoffen kunnen w](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/3a35ebda0.-detail.jpg)
![De familie Schepers wilde absoluut geen CDI (computergestuurde droogvoer installatie). „Het controleren van de voerbakken, het afstellen van water en voer is zeer belangrijk, alleen om bij te regelen dat de bakken iedere dag leegkomen niet”, legt Marcel S](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/55f104d72.-detail.jpg)
![Bij verschillende leveranciers van voersystemen kregen ze telkens weer het advies om toch voor een CDI te gaan. Vervolgens heeft Louis Haegens van Tecom Horst de familie meegenomen naar een bedrijf in Duitsland waar het Bio-Mix systeem al enige tijd tot t](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/a581313d0.-detail.jpg)
![Aan het begin van de stal is een weeg-menginstallatie, waarna er per afdeling kan worden gevoerd. In plaats van een heel lang voercircuit door de stal zijn er nu aparte circuits per afdeling.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/2cb649116.-detail.jpg)
![Hans Wientjens van Vitelia Voeders legt uit: „Normaal zou een voerbeurt in een stal van deze omvang een paar uur in beslag nemen. In deze tijd krijgen de bakken aan het begin van de lijn steeds nieuw voer als de varkens vreten.” In deze stal duurt de voer](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/c8c2ea9c8.-detail.jpg)
![„Door gebruik van telescopische valbuizen kan het voeren toch worden beperkt”, zegt Frank Schepers. Hoe lager de buis des te minder kilo’s voer er in de bak kunnen vallen. Door middel van streepjes wil Schepers aangeven waar de buis moet staan voor een be](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/fae219d36.-detail.jpg)
![Een nadeel aan het systeem kan Marcel Schepers voor de ingebruikname al noemen. Borgen en gelten kunnen niet in dezelfde afdeling, omdat het voermengsel voor de hele afdeling gelijk is. In hun eigen situatie ziet Schepers hier echter geen problemen in.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/5d8980887.-detail.jpg)
![„De biggen komen van het eigen zeugenbedrijf en we kunnen per week twee afdelingen vol leggen. In theorie dus een afdeling met gelten en een afdeling met borgen.”](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/80a58e4c4.-detail.jpg)
![Frank Schepers begreep niet waarom de voorste rand in een brijvoerbak lager is dan bij een droogvoerbak, het verschil is 12 centimeter. Om vermorsing tegen te gaan, heeft Frank Schepers gevraagd om een brijvoerbak met een rand van 20 centimeter. „We hebbe](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/574b29356.-detail.jpg)
![De stal heeft vijftien afdelingen voor 144 varkens en een ‘herstelafdeling’. Door middel van deurtjes tussen de hokken kan Schepers gaan werken met grote groepen waardoor hij meer dieren op dezelfde oppervlakte mag gaan houden.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/11/432/8e85d1359.-detail.jpg)
Lees het hele verhaal van de familie Schepers in het regionale landbouwvakblad Stal & Akker van zaterdag 9 november.
![Foto van Joyce Cornelissen](/site/modules/FrontendUserProfile/view-agrio-portals/images/no-avatar-150x150.png)
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Gerard Burgers