Marina Meester wint Europese PRRS Research Award 2024
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor drie Europese onderzoeksvoorstellen die op innovatieve wijze een bijdrage leveren aan de bestrijding van het PRRS-virus. De winnaars van de PRRS Research Award ontvangen elk 25 duizend euro voor de uitvoering van het project, beschikbaar gesteld door Boehringer Ingelheim.
Marina Meester, universitair docent Diergeneeskunde aan universiteit Utrecht, is verheugd over het winnen van de award: „Dankzij deze Europese PRRS Research Award kunnen we samen met Royal GD de interpretatie van sequentiegegevens verfijnen en varkenshouders te adviseren over het verbeteren van interne en externe biosecurity, of hun vaccinatiestrategie.” Het onderzoeksvoorstel van Meester heeft als titel IMPACT: Introductie of Mutaties van PRRSv? Advies voor Controle met behulp van geavanceerde geneTische analyses.
Grote genetische variatie
„In de huidige situatie wordt de beheersing van PRRSv bemoeilijkt door de grote genetische variatie van het virus”, aldus Meester. „De dominante PRRSv-stam op een bedrijf kan veranderen door mutaties, recombinatie met andere veld- of vaccinachtige stammen, of de introductie van een nieuwe stam. Dit maakt de interpretatie van sequentiegegevens van PRRSv ingewikkeld, terwijl varkenshouders steeds vaker gebruikmaken van sequentieanalyse om de dynamiek van PRRSv te begrijpen en hun management daarop aan te passen.”
Geavanceerde genetische methoden
In het onderzoek gaat Meester geavanceerde genetische methoden toepassen om mutaties van circulerende PRRSv-stammen te onderscheiden van nieuw geïntroduceerde en vaccinachtige stammen. „Door gebruik te maken van het evolutionaire tempo van het virus willen we verder vaststellen wanneer nieuwe stammen op bedrijven zijn geïntroduceerd, en dit afstemmen op veranderingen in biosecurity- en vaccinatieprotocollen op de bedrijven. Hiermee kunnen we IMPACT maken ten behoeve van de gezondheid van varkens in Nederland en daarbuiten.”
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Universiteit Utrecht
Bron: Universiteit Utrecht