Vleesvarkenshouder André Borkus uit Wehl over resultaten met walstechnologie
‘Gewalst vezelrijk voer verbetert de dierprestaties aanzienlijk’
Lege troggen, droge hokken en goed gekleurde, actieve en vitale varkens in combinatie met goede technische resultaten stemmen de Wehlse varkenshouder tevreden. Borkus houdt 3.000 vleesvarkens volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk. Vanaf 2019 werkt hij volgens de HyCare-methode.
Sinds mei 2021 bestaan de brijrantsoenen voor Borkus zijn varkens voor een deel uit gewalste grondstoffen. ‘Het totaalplaatje moet kloppen voor een beter resultaat: een gezonde big, goede voeding en goed management. Het walsen van specifieke grondstoffen draagt hier voor een belangrijk deel aan bij’, aldus de varkenshouder.
Verbetering maag- en darmgezondheid
Coops Mengvoeders maakt met de wals-technologie onderscheid in de bewerking van de vezelrijke grondstoffen. De eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen gaan grotendeels via de hamermolen en een deel van de vezelrijke grondstoffen wordt met de wals bewerkt.
‘Door een deel van de vezelrijke producten, zoals o.a. gerst, zonnebloemzaadschroot en pulp te walsen, behouden we de specifieke eigenschappen van deze grondstoffen. We realiseren hiermee de juiste balans tussen fijne en grove delen, waardoor de maag- en darmgezondheid verbetert. Er verandert niets aan de inhoudelijke samenstelling van het varkensvoer, maar de verdeling van de deeltjesgrootte wijzigt dus wel. De structuur blijft behouden en dat is een stimulans voor de maag- en darmwand. Ook werkt het positief op de fermentatie in de dikke darm. Maag-darmdraaiingen en PIA-problemen worden ermee verminderd’, licht Sander Scharenborg, varkensspecialist en nutritionist, toe.
Coops produceert het voer in charges van 3 ton en kan tot twaalf verschillende grondstoffen met een specifieke instelling walsen.
De mengvoerfabrikant werkt volgens Scharenborg met een unieke walsenstoel. De wals is verweven in het productieproces. ‘Hierdoor zijn we erg flexibel in het verwerken van meerdere gewalste producten per individuele voersoort. Omdat we hebben geïnvesteerd in een dubbele walsenstoel hebben we de mogelijkheid om de grondstoffen enkel of dubbel te bewerken, om tot de optimale structuur te komen.
Kostenvoordeel en plus voor carbon footprint en circulariteit
Voor Borkus geldt dat hij een hoger aandeel bijproducten is gaan voeren, nadat hij het gewalste voer heeft geïntroduceerd op zijn bedrijf. Dit levert hem niet alleen een kostenvoordeel op, ook werkt het positief uit op de carbon footprint van zijn bedrijf.
Borkus: ‘In vergelijking met 2021 voer ik meer bijproducten, wat positief is voor de circulariteit. Het uitvalpercentage was met 1,5 procent al laag, maar sinds we het gewalste voer toepassen, is dit percentage gedaald naar 0,9 procent. De gecorrigeerde groei is 30 gram/dag gestegen en bovendien daalde de voederconversie met 0,04. De betere technische resultaten leveren geld op en dragen ook nog eens bij aan het milieu. Dat vinden niet alleen wij belangrijk, het sluit ook goed aan bij de visie van onze afnemer, het ketenconcept Varken op z’n Best van de Van Loon Group.’
Voordelen unieke walstechnologie verder uitbouwen
Borkus vindt het belangrijk te blijven zoeken naar verbeterpunten op zijn bedrijf en te achterhalen en te begrijpen waarom resultaten soms anders uitvallen. ‘Ik verzamel mensen om mij heen, die mij daarbij helpen en over meedenken. Het motto ‘doen wat je zegt en zeggen wat je doet’ sluit goed aan bij de prettige samenwerking die ik met Coops Mengvoeders heb. Wij verstaan elkaar, hebben aan een half woord genoeg en vertrouwen elkaar. Dat vind ik belangrijk. Aan de voordelen van het toepassen van gewalste grondstoffen heb ik dan ook niet getwijfeld. Het is natuurlijk mooi om te zien dat dat de resultaten dit bevestigen.’
Ook Scharenborg is tevreden over hoe de voordelen in de praktijk uitpakken. ‘Met de walstechnologie hebben we nutritioneel veel meer mogelijkheden’.
In de toekomst zal er door de overheid of bepaalde concepten gevraagd worden naar het houden van varkens met intacte staarten. Hij voorspelt dat de walstechnologie, in combinatie met de verdere inzet van dierlijke eiwitten, hieraan succesvol kunnen bijdragen. Scharenborg: ‘Goed uitgebalanceerde voeding zorgt voor een tevreden en verzadigd varken met een betere darmgezondheid, waardoor bijtgedrag meer naar de achtergrond verdwijnt.’