Toegenomen maïs- en tarwevoorraden
Agrifirm meldt in zijn wekelijkse update dat volgende week zal blijken of dit nieuwe WASDE rapport de huidige stemming in de markt weerspiegelt en hoe de granenmarkt hier op gaat reageren.
VS en Europa
Ondertussen blijven de exporten van graan uit de VS en Europa voor liggen op schema. Europa exporteerde de afgelopen week krap 600.000 ton graan waarvan 462.000 ton zachte tarwe. Nu de laatste weken de koers van de euro wat verzwakt is t.o.v. de dollar, is het voor Europa nog makkelijker om graan te exporteren.
De vraag is op welk niveau de tarwe export van Europa zich gaat ontwikkelen. Binnenkort komt er een concurrent bij op de markt omdat in Australië de tarweoogst inmiddels in volle gang is.
Fysieke markt
Op de fysieke markt kon de daling die vorige week ingezet werd geen stand houden. Tarwe en maïs voor directe levering stegen licht met 1 euro/ ton en de gerstnoteringen daalden 1 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen de noteringen van tarwe en maïs met 2 euro/ton en daalde gerst met 2 euro/ton.
Voor de komende weken blijft het spannend waar de prijzen naar toe bewegen. Het nieuwe USDA rapport moet nog op haar merites beoordeeld worden en de kernvraag voor het sentiment wordt de komende tijd bepaalt door internationale hoge productiecijfers enerzijds en expanderende internationale handel anderzijds.
Marktinfo soja en raap
Zoals verwacht werden in het gisteren verschenen WASDE rapport de productiecijfers van soja in de VS en de wereldproductie van sojabonen beiden verhoogd. Doordat de beginvoorraden verlaagd werden (-1,4) en het verbruik verhoogd werd (+1,1) daalden de eindvoorraden met 1,3 miljoen ton. De wereldproductie van oliezaden (soja, zonnebloem, raap) werd met 4,3 miljoen ton verhoogd door recordoogsten van zonnebloemzaad en raapzaad.
De sojanoteringen staan onder druk door een meevallende oogst in de VS en de goede vooruitzichten voor de sojaoogst in Zuid Amerika. Analisten verwachten hier een record oogst omdat er meer soja gezaaid wordt en de inzaai- en groeiomstandigheden gemiddeld genomen gunstig zijn. Ook bij ons zien we dit terug in de sojanoteringen. De prijzen van de soja nieuwe oogst Zuid Amerika die vanaf mei volgend jaar arriveert in de Europese havens is ruim 70 euro/ton goedkoper dan de huidige dagprijs.
Op de fysieke markt bleven dankzij de zwakkere euro de sojanoteringen voor directe levering en voor de leveringen op termijn gelijk. De raapnoteringen stonden onder druk en daalden over de gehele linie met 5 euro/ton.
Koers euro/dollar
Deze week werd de euro opnieuw zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 8 november 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3420 tegen 1,3527 vorige week wat 0,0107 lager is.
Tekst: Ruben van Boekel