Column: Varkensprijzen gewoon weer onveranderd
Op de varkensmarkt is het weer rustig. De kerstvoorraden kunnen worden aangelegd voor een lagere prijs en iedereen is voorlopig weer tevreden. De marge wordt immers verplaatst van de varkenshouder naar de slachterij en verwerkende industrie. Bijna iedereen weer blij, of toch niet, denk ik zo.
Dat er in de komende weken hogere prijzen komen, ligt niet meer in lijn met de verwachting
Het aanbod in Nederland is nog steeds aan de ruime kant, maar er gaat ook op de zaterdag worden geslacht en dan is het grotere aanbod snel verdwenen in een krap aanbod. Dat er in de komende weken hogere prijzen gaan komen, ligt daarom niet meer in lijn met de verwachting. Veel meer valt er over Nederland niet meer aan toe te voegen, dus de Boerenvarkensprijs kan ook niets anders dan zijn notering op een onveranderd van 2,18 euro te houden.
In Duitsland is de situatie weinig anders. Het aanbod is groot, maar de vraag naar vlees is er. Het grotere aantal wordt dan ook allemaal geslacht. En ook hier is dan iedereen weer tevreden. Op de Duitse Teleporc worden geen varkens verhandeld. Het aanbod is klein en er wordt nauwelijks op geboden, tenminste niet de prijs die voor een varkenshouder interessant is om ze daar te verkopen. Op de marktplaats in Duitsland is het niet veel anders. Wel aanbod, geen biedingen. Al verwacht ik wel dat er de komende week wat meer vraag gaat komen, en dat is natuurlijk hetzelfde als in Nederland. Er moet extra voorraad komen voor alle kerstaankopen straks, en hier zal iedereen van profiteren, behalve de varkenshouder. De oorzaak moet worden gezocht in het grotere aanbod dan vorig jaar met als gevolg lagere prijzen. Ook worden er geen veranderingen in de varkensprijs verwacht voor de komende week.
Kijken we even door Europa, dan valt het op dat Denemarken zijn notering wel verlaagt met 2,7 centen. België houdt zijn notering op onveranderd. Frankrijk doet dat ook. Veertien weken hebben ze verlaagd. In totaal is er in Frankrijk ruim 38 centen van de prijs afgehaald. Nu dus onveranderd. Spanje doet nog 0,6 cent van de prijs af en het lijkt erop dat ze de prijs vanaf nu ook onveranderd kunnen houden. Ook Italië doet 3 centen van de notering af. Al met al gaan we richting de kerst, maar van enige opleving zal er ook in Europa nauwelijks sprake zijn. In de Aziatische varkenslanden kunnen we ook spreken van meer stabiele prijzen, maar wel op een voor Europa te laag niveau om export echt interessant te laten zijn. Van deze exportmarkt hoeven we dus niet direct op steun te rekenen.
Niet alle biggen vinden een koper
De biggenmarkt is maar zeer matig. In Nederland is het aanbod te groot voor de vraag en niet alle biggen vinden een koper. Dat dit de komende weken negatief op de biggenprijs door gaat werken, kan bijna niet anders. Niet alle biggen konden deze week worden geplaatst. In Duitsland en ook in Spanje zijn de biggennoteringen niet veranderd. Daar wil de Boerenbiggenprijs zich met een prijs van 57 euro deze week bij aansluiten, maar met het voorgevoel dat de biggen de komende week wel in prijs gaan dalen. Misschien kan er voor een paar euro minder voor de laatste biggen wel een koper worden gevonden.
Wat voor enige verlichting kan zorgen, is dat er de komende weken meer zeugenbedrijven leegkomen, die direct na 1 juni zijn gestopt met insemineren. Daar verlaten eind november de laatste biggen de stal. Of dit voldoende is, blijft maar zeer de vraag. Misschien blijven we de komende maanden nog wel met een biggenoverschot zitten.