logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidDiergezondheidVideo: Haal jij de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken?

Video: Haal jij de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken?

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname vraagt namelijk een andere kijk op stalklimaat en ook maagdarmgezondheid vraagt extra aandacht. Vleesvarkensspecialist Jan Altena: “We zien, met name bij beren en gelten, flinke verschillen tussen varkens in hoe ze tot de dagelijkse voeropname komen. Hierin spelen klimaat en opnamecapaciteit een grote rol.”

Dit ziet ook vleesvarkensspecialist Twan Rovers: “Hogere voeropname betekent hogere warmteproductie. We kunnen simpelweg niet meer werken met hetzelfde stalklimaat als 10 jaar geleden.” Bij te hoge staltemperaturen gaan varkens sneller op de buik liggen, wat de voeropname beperkt, waardoor de genetische potentie niet gehaald wordt. “Het is belangrijk om de jonge dieren voldoende warm op te leggen, maar na 14 dagen kun je gerust 22 graden nastreven. Zo halen we het maximale uit de efficiëntie van de jeugdgroei,” aldus Altena.

‘Voorkom dat het varken té snel, té veel voer binnenkrijgt.’

Jan Altena
Varkenshouder Ron Koppens en specialist Jan Altena bespreken de resultaten.
Varkenshouder Ron Koppens en specialist Jan Altena bespreken de resultaten.

Constant aanbod

Het stalklimaat is niet de enige factor die invloed heeft op voeropname. Zo speelt het voeraanbod een grote rol in voorkomen dat varkens gaan schrokken. Jan: “Het belangrijkste vind ik dat de varkens gemiddeld 2,4 kilo voer per dag eten, maar voorkom dat het varken té snel, té veel voer binnenkrijgt.” Hiervoor adviseert de specialist om altijd te zorgen dat de voerbakken vol zijn op het moment dat de dieren willen eten: “Zorg dat de voerbakken bij het opkomen van daglicht vol zijn. Met een computergestuurde installatie is dit geen probleem. Krijgen je varkens pas rond de middag de eerste voerbeurt, dan hebben ze al enkele uren zonder gezeten, waardoor ze bij het voeren zoveel mogelijk voer tegelijk binnen willen krijgen en gaan schrokken.”

Als een varken gaat schrokken, met een te snelle maagdarmpassage tot gevolg, loop je het risico dat onverteerd voedsel achterin de darm komt. Jan: “Dit is een perfecte bodem voor bacteriegroei, waardoor risico op PIA, Clostridium, Salmonella en Coli ontstaat.”

VitaBalans - De optimale balans tussen snel- en langzaamverteerbare grondstoffen
VitaBalans - De optimale balans tussen snel- en langzaamverteerbare grondstoffen
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

In balans

Om dit te voorkomen sturen we niet alleen in management, maar ook in voerinhoud. Vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol: “Met onze VitaBalans-visie sturen we op een balans tussen snel- en langzaamverteerbare grondstoffen én deeltjesgrootteverdeling, passend bij type en levensfase van het varken.” Zo kiest Voergroep Zuid in de startfase voor meer structuur ten behoeve van darmveiligheid, waar de tussen- en finishvoeders bestaan uit fijnere componenten en indien nodig aangevuld met grovere delen.

Met hulp van grovere delen stuurt VitaBalans op een langere verblijftijd in de maag. Ronald: “Dit stimuleert de maagwerking en zorgt voor een betere voorvertering en het afdoden van schadelijke bacteriën. Het toevoegen van meer structuur zorgt daarnaast dat maagzuur onderin de maag blijft, wat maagzweren voorkomt en een lagere pH verhoogt ook de verblijftijd in de maag. Pas nadat de pH geneutraliseerd is, wordt de weg in het verteringsstelsel vervolgd.”

Sleutel in de startfase

Als deze randvoorwaarden op orde zijn voorkomen we maagdarm-gerelateerde uitval en kunnen topresultaten behaald worden. Altena: “De belangrijkste graadmeter hiervoor is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt. Groeien de varkens over de gehele periode een kilo per dag, dan hoort dit ook in de eerste vier weken naar voren te komen. Haal je dit en zorg je voor een goed en verzadigd begint, dan benut je de scherpe voerconversie in de jeugdgroei optimaal, gaat het varken zich later beperken en voorkomen we compensatiegroei.”

Lees meer over VitaMax®

Tekst: Voergroep Zuid

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 127 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top