Column: ‘Varkenshouderij krijgt een mooie toekomst’
De varkenshouderij zal de komende jaren mooie tijden gaan beleven. We zien momenteel echter veel indianenverhalen voorbijkomen over de verwachtingen in de sector. Het feit blijft dat al meer dan 20 procent van de varkenshouders zich heeft aangemeld voor de Lbv en Lbv+ regelingen waar in totaal 1,45 miljard euro aan wordt uitgegeven. Als we dit optellen zal dit naar schatting 130.000 tot 150.000 zeugen betreffen, die meedoen aan de opkoopregeling. Dit zal resulteren in 4.500.000 biggen per jaar minder die op de markt zullen komen. We zullen plus minus 600.000 zeugen gaan overhouden, is de verwachting.
Het politieke doel is dat we op termijn 500.000 zeugen terugzakken in Nederland
Zoals we ook weten wordt schaarste goed betaald. In 2025 komt er een nieuwe subsidie lijn beschikbaar voor een vrijwillige opkoop met een budget van 1 miljard euro. Ook hieraan zal opnieuw 10 tot 15 procent gaan meedoen. Hierdoor zullen er nog eens 75.000 tot 100.000 zeugen kunnen wegvallen in Nederland. Het politieke doel is dat we op termijn 500.000 zeugen terugzakken in Nederland.
Het blijft soms onwerkelijk en niet te begrijpen. Dat de Nederlandse politiek alles doet om de beste boeren van de wereld verder uit te kopen, terwijl er in andere EU-lidstaten momenteel 50 tot wel 90 procent subsidie wordt betaald om de sector op te bouwen. Kijk naar Roemenië, waar de staat 70 tot 90 procent subsidie beschikbaar stelt om te beginnen met varkens. Kijk naar Hongarije, waar varkenshouders 50 tot 70 procent subsidie krijgen om te beginnen. Het is ongekend dat je de politiek in Den Haag hier nooit over hoort. Het enige wat we horen is uitkoop, want Nederland heeft te veel uitstoot. De waterkwaliteit is niet goed. We moeten reduceren. We moeten afromen, anders halen we de doelen niet en wellicht komt er een potje voor extra innovatie.
Het is de taak van BBB om tot oplossingen te komen en met de vuist op tafel te slaan
Het grootste doel van onze politiek zou de komende jaren in innovatie moeten liggen! Subsidies ophalen in Brussel, zoals andere EU-landen dat ook doen en subsidies beschikbaar stellen voor de benodigde sectoren om zo grote investeringen en welzijnseisen ingedekt te krijgen in deze transitie. BBB werd door ons, de boeren, de Kamer in gebracht. Een gedwongen uitkoop kwam er niet, maar een pakket aan maatregelen waar een paard de hik van krijgt, kwam er wel. Het is de taak van BBB om tot oplossingen te komen en met de vuist op tafel te slaan. Tot vandaag is er helaas nog niks veranderd. Tijd voor actie. BBB, het roer moet om!
Tekst: Roy Nillesen
Beeld: Gerard Burgers