Raad van State vernietigt natuurvergunningen
Gebruik van een zogenoemde stikstofdepositiebank bij natuurvergunningen is toegestaan, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo mogen in de depositiebank geen stikstofrechten worden opgenomen van bedrijven waarvan de milieuvergunning is ingetrokken voordat de provincie Noord-Brabant de stikstofdepositiebank instelde in september 2009.
Ook moet onder meer verzekerd zijn dat het bedrijf dat zijn stikstofrechten ter beschikking stelt aan de depositiebank, op het moment van het intrekken van de milieuvergunning, feitelijk nog aanwezig was. Dit is van belang omdat hiermee gewaarborgd wordt dat als gevolg van het stoppende bedrijf de stikstofuitstoot op het Natura 2000-gebied ook daadwerkelijk vermindert, aldus de hoogste bestuursrechter.
De Raad van State is van oordeel dat 'het niet bezwaarlijk is' dat met het salderen van stikstofuitstoot via een provinciale stikstofdepositiebank niet bekend is welk stoppend bedrijf zijn stikstofrechten ter beschikking stelt aan het startende of uitbreidende bedrijf.
Niet aan voorwaarden voldaan
Omdat de Noord-Brabantse depositiebank op enkele punten niet aan deze voorwaarden voldoet, mocht het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant daarvan geen gebruik maken bij het verlenen van vier natuurvergunningen voor intensieve veehouderijen in Liessel, Someren, De Rips en Deurne, concludeert de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Werkgroep Behoud de Peel had de procedures bij de Raad van State aangespannen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Stikstofdepositiebank
Voorafgaand aan het verlenen van de natuurvergunningen heeft het provinciebestuur vier zogenoemde salderingsbesluiten genomen op grond van de Noord-Brabantse stikstofverordening. Aan de vier bedrijven is hiermee een 'stikstofsaldo' toegekend uit de stikstofdepositiebank. De depositiebank wordt gevuld met vrijgekomen 'stikstofrechten' van veehouderijen die zijn gestopt en waarvan de milieuvergunning is ingetrokken. Hierdoor neemt volgens het provinciebestuur de uitstoot van stikstof op een Natura-2000 gebied niet toe.
Als een veehouderij in de buurt van een beschermd natuurgebied wil starten of uitbreiden, waardoor de uitstoot van stikstof op het natuurgebied toeneemt, kan een deel van die vrijgekomen stikstofrechten uit de depositiebank worden opgevraagd, zolang per saldo niet meer stikstof in het Natura-2000 gebied terecht komt.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Raad van State
Beeld: Ruth van Schriek