Nederlanders verslaan Denen met antibiotica
Het National Food Institute, onderdeel van de Technische Universiteit van Denemarken, en LEI Wageningen UR hebben het antibioticagebruik bij varkens in Denemarken en Nederland geanalyseerd.
De gemiddelde hoeveelheid verkochte antibiotica zal in de Nederlandse veehouderij nog steeds hoger zijn dan in Denemarken voornamelijk door de omvangrijke kalversector in Nederland. In 2010 gebruikte de Nederlandse vleeskalversector nog circa 40 procent van de totale landelijke verkopen. Denemarken kent een kleine kalversector.
60 procent minder antibiotica
Uit het onlangs verschenen Maran-rapport van het LEI over het antibioticagebruik in de eerste helft van 2012 blijkt dat de varkenshouderij ruim 60 procent minder antibiotica gebruikte ten opzichte van 2009.
Op zeugenbedrijven is het gemiddelde aantal dierdagdoseringen per jaar gedaald van 25 in 2009 naar gemiddeld 10 dierdagdoseringen in de eerste helft van 2012. Een daling van 60 procent. In de vleesvarkenshouderij daalde het aantal dierdagdoseringen van 16 naar 6 over dezelfde periode. Een daling van ruim 62 procent.
Tekst: Ruben van Boekel