Lager fosfaat in vleesvarkensvoeders zorgt voor besparing mestkosten
De hoeveelheid fosfaat in het voer, in combinatie met de hoeveelheid grond, bepaalt hoeveel mest moet worden afgevoerd. Dit is volgens ForFarmers vooral problematisch voor boeren met weinig grond, die een groot deel van hun mest moeten afvoeren, omdat zij dit niet op eigen grond kwijt kunnen. De kosten voor mestafvoer zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, wat de noodzaak benadrukt om fosfaatniveaus in het voer te optimaliseren.
„We sturen daarom actief op de hoeveelheid bruto fosfor in de varkensvoeders”, stelt Rene Kuipers, specialist vleesvarkens. „Zorg wel dat er voldoende verteerbaar fosfor voor het dier beschikbaar is. In de praktijk zien we een groot verschil in fosfor tussen andere voeren.”
Berekening mestafzetkosten
Gemiddeld zit er volgens de ForFarmers 9 kilogram fosfaat per ton in het vleesvarkensvoer dat ze levert. CBS-cijfers geven aan dat er in 2022 gemiddeld 9,85 kilogram fosfaat per ton (4,3 kilogram fosfor met omrekenigsfactor naar fosfaat van 2,29) in het vleesvarkensvoer zat. In haar berekening van mestafzetkosten gaat de Lochemse voerleverancier uit van 10,24 kilogram fosfaat (sommige vleesvarkensvoeren hebben een hoger gehalte aan fosfaat). Bij een varkenshouder met 2000 ton voer is dit zo’n 2500 kilogram fosfaat minder op jaarbasis. Omgerekend naar mest is dat ongeveer 800 kuub mest, die niet betaald hoeft te worden voor 34,50 euro per kuub en levert een totale besparing met ForFarmers vleesvarkensvoer 800 maal 34,50 euro, ofwel 27.600 euro op jaarbasis.
In vergelijking met de CBS-cijfers, die een gemiddeld verschil van fosfaatgehalte in het vleesvarkensvoer laat zien van 0,85 kilogram ten opzichte van het ForFarmers, is de vermindering van fosfaat 1700 kilogram en een vermindering van zo’n 550 kuub mest, ofwel een besparing van bijna 19.000 euro.
Mestboekhouding januari
De boodschap die de voerleverancier brengt, is dat minder fosfaat in het voer loont. Momenteel ligt de uitstoot van fosfaat onder een vergrootglas. Daarom is het goed om op te letten hoeveel fosfaat je als varkenshouder aanvoert, onder meer via voer. „Eind januari moet de mestboekhouding weer worden opgegeven en je wilt er niet achteraf achterkomen dat je nog veel fosfaat moet afvoeren”, geeft Kuipers aan.
Juiste gehalten fosfaat
Minder fosfaat in het voer heeft voordelen, maar te weinig fosfaat zorgt voor groei- en gezondheidsproblemen bij vleesvarkens. ForFarmers maakt bij de varkenshouders fosfaat berekeningen en heeft de voerders doorontwikkeld om het fosfaatbeheer te verbeteren. „Door het gebruik van specifieke toevoegingen, zoals fytase, kan de benutting van fosfor worden verhoogd. Grondstoffen worden dus zorgvuldig geselecteerd en getest om de fosfaatniveaus zo laag mogelijk te houden, zonder de prestaties van de dieren te beïnvloeden”, aldus Kuipers.