Europese acceptatie berenvlees zware klus
Nu moet de rest van Europa ook berenvlees accepteren en vlees van gecastreerde dieren weigeren. ,,Dat wordt nog een hele berg werk,” zo verzuchte een verder strijdvaardige voorzitter Annechien ten Have van de stuurgroep ‘Stoppen met castreren’ donderdag in Utrecht. De naam van de stuurgroep is nu omgedoopt tot ‘Boars 2018’, een verwijzing naar het jaartal waarin castreren in de hele EU verboden moet zijn.
Verantwoordelijkheid
Omdat meer dan de helft van het Nederlandse varkensvlees de grens over gaat, kan castreren hier alleen volledig stoppen als overal berenvlees geaccepteerd wordt. En daarbij mag ook de vleeswarenindustrie zich niet aan haar verantwoordelijkheid onttrekken door vlees van elders te kopen, zo waarschuwde de Groningse varkenshoudster.
Europese marktacceptatie wordt volgens de vele betrokken partijen en belanghebbenden sowieso een zware klus. Zeker in de Oost- en Zuid-Europese landen wordt castreren nu nog nauwelijks als probleem gezien. Er is er maar weinig beweging op dat gebied al nadert 2018 snel.
Brede steun
Het Nederlandse streven krijgt echter wel brede steun. Zo willen LTO en NVV samen hun buitenlandse collega’s warm maken voor dit doel. Datzelfde geldt ook voor de koepel van supermarkten (CBL) en de Dierenbescherming. En dan niet alleen de Nederlandse maar ook de Eurogroup for Animals, de Europese koepel van zo’n 50 dierenwelzijnsorganisaties waarbij ook de Dierenbescherming is aangesloten.
Annechien ten Have vertelde dat er bewust contact is gezocht met deze koepel: ,,Het gaat om marktacceptatie. In Nederland is bewezen dat je met samenwerking doelen kunt bereiken.”
Meerderheid castreert
De Limburgse directeur Reineke Hameleers van Eurogroup for Animals is blij met de samenwerking; ,,In Nederland is het succes van openheid, samenwerking en vertrouwen bewezen maar in Europe is er nog veel werk te verzetten. De meerderheid van de EU landen castreert nog steeds en is niet bezig met uitfaseren of beëindigen. Met de samenwerking tussen Eurogroup for Animals en de Nederlandse stuurgroep ‘Boars2018’ kunnen we bijdragen aan het realiseren van het Europese doel om per 2018 in heel Europa te stoppen met het castreren van varkens.”
Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming waarschuwde voor teveel optimisme; ,,In Nederland en omringende landen zijn dierenwelzijnsorganisaties goed georganiseerd en invloedrijk. Dat is in Zuid- en Oost-Europese landen duidelijk minder. Daarom zijn de Europese verkiezingen volgend voorjaar een mooie kans.”
Steun VVD
Het Nederlandse streven kan in ieder geval rekenen op de steun van Jan Huitema, de Friese VVD-kandidaat voor het Europarlement (ook ex-NVV voorzitter Wyno Zwanenburg is overigens kandidaat). Huitema is melkveehouder maar werkte vroeger in de intensieve sector in Brabant.
,,Dus ook biggen castreren heb ik gedaan. Geen leuk werk maar goed voor een mooi drinkgeld. Ik heb bij oud-Europarlementariër Jan Mulder geleerd hoe je trucjes kunt gebruiken om bijvoorbeeld Europees onderzoeksgeld binnen te slepen. Dat lijkt me voor dit onderwerp erg belangrijk.”
Detectiemethode
Behalve marktacceptatie speelt ook de erkenning van de detectiemethode (middels de menselijke neus) van eventuele stinkerds aan de slachtlijn een grote rol. ,,Dat detectiesysteem heeft zich hier bewezen, we hebben al meer dan 40 ruikers opgeleid. Afgelopen 5 jaar is er geen enkele klacht geweest. Al verschilt de beleving van consumenten enorm. Eigenlijk kunnen die zonder training geen berengeur ruiken."
,,Daarom krijg je dus die wilde verhalen over stinkend berenvlees op de barbecue. Dat gebruiken sommigen dan om de daling van de consumptie van varkensvlees te verklaren. Nu, in België en Frankrijk, waar zeker geen berenvlees in het schap ligt, was de daling afgelopen drie jaar groter dan hier.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Boars 2018