Column: Duitsland rommelt en rammelt aan onveranderde varkensprijs
De komende week zal in Nederland de varkensprijs nog steeds onveranderd zijn, maar voor hoe lang nog? Het aanbod is met 287.000 varkens in de laatste vier weken toch elke week 7.000 stuks minder dan vorig jaar en in week 45 was dit zelfs 10.000 vleesvarkens minder aan de haak in Nederland. Desondanks is er geen sprake van krapte op de varkensmarkt.
Er zijn voldoende, en volgens Tönnies zelfs te veel, varkens
Het wil de laatste maanden niet echt vlotten met de onderdelenprijzen. De druk blijft er nog steeds en dat lijkt niet te veranderen. We moeten het voorlopig hiermee doen, maar voor hoe lang nog? In Duitsland leek het na de verlaging even wat beter te gaan, maar ook hier zijn we weer terug bij af. Er zijn voldoende, en volgens Tönnies zelfs te veel, varkens.
De Teleporc heeft ook al geen notering, omdat de gevraagde prijs niet wordt geboden. Op de marktplaats van Teleporc is van de zes aangeboden koppels slechts één koppel verkocht en wel voor plus 4 centen boven de ISN-notering; laden tussen 20 en 24 november. Dit betekent dat mocht woensdag Duitsland gaan verlagen, dit koppel ook minder opbrengt.
Gaat Duitsland verlagen woensdag? Of dit woensdag al gebeurt, weet ik niet, maar wel dat er een verlaging aankomt in de komende weken. We zitten precies op hetzelfde stemmingsniveau als een maand geleden. Toen werd nog even vooruitgeschoven. De notering moest er wel aan geloven en dat lijkt nu weer te gebeuren. Niet dat ik graag de brenger wil zijn van de slechte boodschap, maar dit is de stemming in Duitsland. De Boerenvarkens loopt zeker niet vooruit en houdt zijn notering op een onveranderd van 2,18 euro. Even Europa door. Iedereen houdt zijn notering op onveranderd, behalve Italië. Hier gaat er 3 centen van de notering af. Zelfs Spanje kan na twaalf weken zijn notering op onveranderd houden.
Even een korte toelichting waarom de druk op de Duitse prijs er is. Heel Europa heeft zijn varkensprijzen in meer of mindere mate toch wat verlaagd en Duitsland betaalt een van de hoogste prijzen van Europa. Doordat Denemarken en Spanje hun vlees in de Aziatische landen lastig kwijt kunnen, komt er meer vlees voor Europa beschikbaar. In sommige landen daalt de productie, maar in Duitsland en ook in Polen stijgt het en daardoor is er te veel aanbod. Europa kan niet concurreren tegen Amerika waar het hele jaar de prijzen laag waren. Gelukkig lopen hier de prijzen nu wat op, zodat er straks één probleem minder is.
Op de biggenmarkt is er nog steeds een overaanbod
De biggennotering heeft nog steeds te maken met een overaanbod. Niet alles vindt direct een koper en handelaren moet nog vaak concessies doen. Gelukkig neemt Spanje toch wat meer biggen af dan vorig jaar, anders waren we nog slechter af geweest. De prijzen voor de biggen in Duitsland en ook in Spanje noteren onveranderd, maar door het overaanbod gaat de Boerenbiggenprijs toch met 1 euro naar beneden en noteert 56 euro.