Belgisch agentschap FAVV waarschuwt jagers: blijf weg uit AVP-gebied
In juni dit jaar werd een geval van AVP vastgesteld nabij Frankfurt, op slechts 200 kilometer van de Belgische grens. Het virus is er nog steeds aanwezig en de Belgen zijn gewaarschuwd. Uit de verspreidingskaart van AVP in Europa is te zien dat de verspreidingszone vele kleine ‘eilandjes’ kent. Volgens gezondheidsexperts is dat ook een aanwijzing dat de overdracht gebeurt via menselijke factoren.
„Als we kijken welke sprongen het virus maakt, zien we dat de verspreiding toch vooral via menselijk handelen gebeurt”, zegt woordvoerder Hélène Bonte van het FAVV. „Het kan bijvoorbeeld gaan om een vrachtwagenchauffeur die lokaal een product koopt zoals salami, en dan zijn restjes weggooit in een vuilbak langs de snelweg. Of erger, ernaast. Ook via menselijke uitwerpselen van wie het vlees heeft gegeten, kan het virus zich verspreiden, en vooral bloed is zeer besmettelijk.”
Bioveiligheidsmaatregelen
Jagers kunnen het virus ook verspreiden. „FAVV kan geen verbod opleggen, want de risicogebieden bevinden zich in het buitenland”, verklaart Bonte. „We kunnen jagers dus alleen maar vragen om deze risicogebieden te vermijden. Als ze dit niet kunnen vermijden, vragen we hen om alle bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen, want het virus kan via kledij of schoeisel worden overgedragen, of via vlees en jachttrofeeën. En belangrijk: wie gaat jagen in een risicogebied, vragen we om 72 uur te wachten alvorens men elders gaat jagen.”
Economische schade
„Toen in 2018 de ziekte opdook bij wilde zwijnen in Luxemburg hebben 29 landen restricties opgelegd voor de import van Belgisch varkensvlees. Die waren goed voor 70 procent van de export naar niet-Europese landen.” In 2021 berekende de Vlaamse Producentenorganisatie Varkens (VPOV) dat de combinatie van Afrikaanse varkenspest en de coronapandemie de Belgische varkenshouders al 343,3 miljoen euro heeft gekost. Gemiddeld ging het om 206.000 euro per bedrijf.