Column: De markt verandert, maar de prijs blijft onveranderd
Waar vorige week sprake was van enige onrust op de varkensmarkt lijkt nu dat alles rustig blijft. Bij Tönnies wisten ze vrijdag te melden: onveranderd tot 8 januari 2025. Vorige week was de stemming duidelijk niet goed op de varkensmarkt, maar dit gevoel lijkt nu toch weg te zijn. De Nederlandse slachterijen geven aan dat ze wekelijks 125 procent slachten en dit heeft duidelijk te maken met het bevoorraden voor de Kerst. Varkens worden dan ook vlot opgenomen.
Nu er volop wordt geslacht, betekent dit dat er nauwelijks een teveel aan varkens gaat komen met de kerst
Dat dit menig varkenshouder goed uitkomt, is logisch. Ten eerste, de onveranderde notering. Menigeen had rekening gehouden met nog een verlaging. Ten tweede, nu er volop wordt geslacht, betekent dit dat er nauwelijks een teveel aan varkens gaat komen met de kerst. Zelfs op 23 en 24 december zal er worden geslacht en dat is goed om te horen. De onveranderd klinkt de Boerenvarkensprijs als muziek in de oren en laat graag de notering op 2,18 euro staan.
In Duitsland was de druk vorige week het grootst, ook deze week was er weinig vertrouwen dat er een onveranderd zou zijn. Dinsdag op Teleporc was het kommer en kwel, twaalf aangeboden partijen en niks verkocht. Woensdag een onveranderd bij de ISN en dat was toch een kleine meevaller. Op marktplaats van Teleporc werd er alleen op dinsdag één partij verkocht voor plus 2 centen op de notering, en dat is toch echt weinig. De overige partijen werden niet verkocht. Vrijdag was er een aanbod van slechts vier partijen. Op de eerste twee werd nauwelijks opgeboden, maar op partij nummer 3, daar was een klein gevecht om. Twee kopers gunden elkaar de partij niet en deze partij werd voor 1,96 euro verkocht. Voor partij 4 was weer geen belangstelling voor en dus werd de notering 1,96 euro.
Later op die dag, begin van de avond, kwam het bericht van Tönnies haar prijs onveranderd zou laten tot 8 januari en direct werden er om kwart voor negen die avond nog varkens verkocht op de marktplaats voor 1,94 euro en 1,96 euro.
Tönnies berichtte dat er die week 750.000 varkens waren met een gewicht van 98,8 kilogram en daarmee loopt het aantal in Duitsland toch iets terug. Met de Kerst in het vooruitzicht kan ze blijkbaar de varkens toch goed hebben. Ik lees dit tussen de regels door, omdat Tönnies niet meer klaagt over de vleesmarkt.
De afspraak van zes weken onveranderd is dus niet zo verwonderlijk. De afspraak die nooit een afspraak zal zijn, omdat deze niet mag worden gemaakt. Het gebeurt wel vaker, vooral de laatste jaren. We hebben afgelopen jaar in Duitsland slecht zeven keer een prijsmutatie gehad, dat is echt weinig. Dit kon de trend wel eens zijn voor de komende jaren. De onveranderde trend wordt ook gevolgd door de rest van Europa. Of volgt Nederland en Duitsland de rest van Europa in deze? Het is alleen Italië dat 4 centen van zijn prijs inlevert en komt daarmee weer onder de 2 euro uit.
Biggenmarkt vrolijkt weer op
Dat de onveranderde varkensnoteringen een iets positief effect op de biggenmarkt heeft, werd afgelopen dagen al duidelijk. Waar het vorige week nog somber was, begint het nu op verschillende fronten toch zonniger te worden. Ten eerste trekt de slachtbiggenmarkt iets aan en vraagt meer biggen. Spanje laat zijn biggennotering met 1 euro stijgen en wil ook iets meer biggen. Duitsland doet 50 centen op zijn notering erbij. Dit alles maakt het iets vriendelijker.
Niet dat direct al het overaanbod weg is, maar dit wordt wel minder en dat is ook wel fijn. Ik zie bij verschillende vermeerderaars dat de biggen nog 30 kilogram zijn. Dat moet en zal de komende weken nog dalen. Maar goed, het begin is er. De Boerenbiggenprijs blijft nog even onveranderd op 56 euro staan, maar de noteringen, die de exportnoteringen direct volgen, zullen de komende week wel een plus noteren.