AVP-beleid Hessen succesvol en blauwdruk voor andere deelstaten
De Duitse varkenssector is zeer te spreken over het AVP-beleid en ondersteunende maatregelen van het Hessische Ministerie van Landbouw. De deelstaat is er volgens de varkenshouderijorganisatie ISN in geslaagd om in korte tijd een effectief concept te lanceren. Ze ziet de aanpak als blauwdruk voor andere deelstaten om te voorkomen dat bedrijven financieel failliet gaan als gevolg van de economische gevolgen van AVP. Om ervoor te zorgen dat dergelijke schade überhaupt wordt voorkomen, worden afnemers van vlees door ISN ook gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met het brandmerken van dieren uit beperkte gebieden.
Goedkeuring EU
De Hessische overheid kan de beperkingszone verkleinen nu de Europese Commissie de aanvraag van Hessen om eind november zone grotendeels op te heffen, heeft goedgekeurd. Dat dit niet zoals gebruikelijk pas na een jaar gebeurt, getuigt volgens de Hessische landbouwminister van de succesvolle bestrijding van de ziekte. „Voor de getroffen varkenshouders betekent dit een enorme opluchting. Ze kunnen hun varkens nu weer op de markt brengen. Dit besluit toont aan dat onze AVP-bestrijdingsmaatregelen internationaal zijn erkend.”
Volgens de minister van Landbouw van Hessen zal de AVP de deelstaat nog geruime tijd bezig houden en zal het voor varkenshouders financieel zwaar blijven.
Cruciale pijlers in bestrijding
Drie pijlers van de AVP-bestrijding zijn volgens de landbouwminister het afbakening van het verspreidingsgebied. Met kadaverhonden en warmtebeeld drones werd ruim 150.000 hectare afgezocht om het besmettingsgebied nauwkeurig te bepalen. Als tweede pijler zijn dit de hekken. Er zijn 250 kilometer elektrische hekken en 70 kilometer stevige hekken geplaatst als cruciale barrières om de verspreiding van AVP tegen te gaan. De komende weken zal nog eens 145 kilometer aan permanente afrastering worden geplaatst.
Wilde zwijnenbeheer
Het derde aspect is het succesvol wilde zwijnenbeheer. In nauwe samenwerking met de AVP-expertgroep, de Duitste staatsjachtvereniging en met de steun van de jagers werd een succesvol concept voor het beheer van wilde zwijnen ontwikkeld: waar de epidemische situatie dit vereist, wordt de jacht opgeschort. Waar mogelijk wordt de populatie wilde zwijnen, afhankelijk van de locatie, verminderd. Door het gebruik van zeugenvallen kunnen bijvoorbeeld hele koppels op een dierwelzijnsvriendelijke manier worden verwijderd zonder risico op verspreiding.