Column: Niet alle varkens vinden een slachthaak
Dit is een beetje kort door de bocht, maar het aanbod van varkens is groter dan de slachtcapaciteit. Er worden daarom komende week varkens doorgeschoven. Met het aantal van 302.000 geslachte varkens in week 46, 291.000 varkens in week 47 en met een geslachtgewicht van ruim boven de 100 kilogram kwam er meer dan voldoende vlees aan de haak in de afgelopen weken. Dit heeft als gevolg dat niet alle varkens de komende week een plek weten te vinden en dat is voor de eerste week van december nooit gunstig.
Hopelijk kunnen de varkens na komende week allemaal wel worden geplaatst
Niet dat de prijs direct veranderd, maar nu al doorschuiven in plaats van naar voren halen, dat gaat met de kerst en vooral na de kerst voor problemen zorgen. Hopelijk kunnen de varkens na komende week allemaal wel worden geplaatst, wat natuurlijk ook nog heel goed mogelijk is. Wat het doorschuiven veroorzaakt, is niet geheel duidelijk. 300.000 varkens in één week slachten zal geen problemen hoeven te geven en vooral niet als er op de zaterdag ook wordt geslacht. Wie de oorzaak weet, mag het me zeggen.
In Duitsland verbetert de situatie iets. Bij onze oosterburen loopt de handel net iets vlotter. Waar vorige week bijna geen vraag op Teleporc en marktplaats was, is dit nu wel wat beter. Dinsdag was er van de 1125 varkens nog niets verkocht, maar vrijdag gingen er weer twee koppels weg. Weliswaar voor 2 centen lager, maar er was weer handel. De handel was er ook op de marktplaats, zeven van de tien partijen werden verhandeld; al was de maximale prijs slechts 1,93 euro. Er was dus weer handel en dat zorgt er ook voor dat de varkens iets gemakkelijker weg gaan.
Ook de vraag naar Nederlandse varkens is iets groter. Een foto van Willy Tijs op FaceBook laat zien dat er zaterdag meerdere Nederlandse vrachtwagens in Sögel bij Tönnies slachthuis op rij staan om na het lossen van de varkens de auto weer schoon te spuiten. Mooi dat er op deze manier iets meer varkens op export gaan, zodat het overaanbod in Nederland minimaal is. Duitsland houdt het op 750.000 slachtingen per week en is daarmee redelijk stabiel. Ook hier spreken ze van varkens van 100 kilogram, maar ook dat het vlees toch wel redelijk goed wordt verkocht. De varkensprijs blijft net zoals in Nederland ook in Duitsland onveranderd en zo ook de Boerenvarkensprijs met een notering van 2,18 euro. Voor de rest van Europa wordt het eentonig onveranderd, alleen Italië levert 4 centen van zijn prijs in.
De stemming is weer positief op de biggenmarkt
De biggenmarkt begint er anders uit te zien. Van een groot overschot is zeker al geen sprake meer. Eerder nog dat men van meerdere kanten toch wat aan de biggen begint te trekken met als gevolg dat de prijzen licht zijn gaan stijgen. Duitsland deed ondanks een onveranderde varkensprijs toch 50 cent bij de biggenprijs op en komt op 60 euro. Spanje verhoogt met 1 euro naar 48 euro. Op de vrije markt spreekt men al over 65 euro. Dit is dan wel inclusief btw, maar het begint er weer op te lijken. Ook de vraag naar de kerstslachtbig is er en alles met elkaar zorgt ervoor dat de stemming weer positief is op de biggenmarkt. De Boerenbiggenprijs stijgt met 1 euro naar 57 euro.