EP stemt in met hervorming landbouwbeleid
Om er zeker van te zijn dat de betalingen alleen bij actieve boeren terecht komen, wil het Europees Parlement dat de Raad van ministers een zwarte lijst opstelt, zodat bijvoorbeeld luchthavens en sportclubs automatisch worden uitgesloten van EU-financiering.
Jonge boeren
Het Europees Parlement drong er verder op aan dat er een verplicht EU-breed systeem komt dat jonge boeren 25 procent extra aan betalingen geeft voor hun eerste 25 tot 90 hectare grond. Kleine boeren kunnen meer geld ontvangen, terwijl grote bedrijven die meer dan 150.000 euro ontvangen, hun betalingen met minimaal 5 procent zien dalen.
Daarnaast is eerlijkere verdeling van EU-fondsen binnen de EU bedongen. In 2020 moeten boeren uit verschillende lidstaten minimaal 72 procent van het EU-gemiddelde van de rechtstreekse betalingen ontvangen.
Vergroeningsmaatregelen
Onder het nieuwe landbouwbeleid mag 30 procent van de directe betalingen van de begroting van de lidstaten alleen worden uitgegeven als aan verplichte vergroeningsmaatregelen is voldaan, zoals diversificatie van de teelt, behoud van permanente akkers en het creëren van 'ecologisch-gerichte gebieden'.
Boetes
Boeren die de verplichte maatregelen niet naleven, krijgen boetes bovenop het verlies van de subsidies. Dit zal gefaseerd ingevoerd worden in de eerste 4 jaar van het nieuwe landbouwbeleid.
Sterke producentenorganisaties
Het Europees Parlement stemde er ook mee in dat landbouwbedrijven aanvullende steun krijgen om met veranderingen in de markt om te gaan en om hun positie bij prijsonderhandelingen te versterken. Landbouworganisaties mogen bijvoorbeeld op meer terreinen onderhandelen namens hun leden, zonder dat ze het verwijt zullen krijgen de mededingingsregels te overtreden. Sterkere producentenorganisaties moeten boeren helpen hun economische situatie te verbeteren, maar dit moet niet leiden tot kartelvorming.
Tekst: Europees Parlement