Limburg zet met deze maatregelen in op snelle bestrijding Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen
De Gedeputeerde Staten van Limburg hebben opdracht en ontheffing verleend voor het bestrijden van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. Dit besluit is genomen om in geval van een uitbraak direct maatregelen te kunnen nemen. De Afrikaanse varkenspest is een ernstige virusziekte die grote gevolgen kan hebben voor de wilde zwijnenpopulatie en de landbouwsector.
Het besluit voorziet in toestemming om wilde zwijnen te vangen, te doden en te verontrusten binnen aangewezen besmette of bufferzones. Deze zones worden vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) of de Europese Commissie. Door nu al een besluit te nemen, kan bij een uitbraak direct worden gehandeld volgens de richtlijnen van het nationale eradicatieplan.
Belangrijke maatregelen
De opdracht en ontheffing zijn alleen van kracht als de EU of het Rijk een besmet gebied aanwijzen. Uitvoerders kunnen daarbij gebruik maken van specifieke middelen zoals vangkooien, lokvoer en schietmaskers. Ook wordt onder bepaalde voorwaarden toegang tot gronden toegestaan, zelfs zonder toestemming van de eigenaar. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat verdere verspreiding van de ziekte wordt voorkomen.
Wat is Afrikaanse varkenspest?
Afrikaanse varkenspest is een virus dat uitsluitend varkens en wilde zwijnen treft. Het virus is zeer resistent en kan via direct contact of besmet materiaal worden overgedragen. Afrikaanse varkenspest lijkt op klassieke varkenspest, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Beide virussen zijn erg gevaarlijk voor varkens en wilde zwijnen. Veel van deze dieren gaan er dood aan. Voor mensen zijn deze virussen ongevaarlijk.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Limburg