Graanmarkten blijven vast
Agrifirm meldt in zijn wekelijkse update dat er afgelopen week berichten waren die zowel een negatieve als positieve invloed hebben op de granenmarkt. Slecht nieuws kwam er vanuit:
• Argentinië verlaagde de prognose voor de tarweoogst van 11 miljoen naar 9,1 miljoen ton.
• Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne lijkt om politieke redenen op korte termijn niet gerealiseerd te worden.
• In Australië wordt de tarwe geteisterd door te veel neerslag in het Westen en nachtvorst in het Oosten. Hierdoor staan de opbrengsten onder druk en loopt ook de kwaliteit terug.
• De Russische overheid is actief met het opkopen van graan om de voorraden aan te vullen.
Goed nieuws was er ook te melden:
• Het Amerikaanse instituut EPA heeft voorgesteld om de verplichte bijmenging van bio-ethanol te verlagen voor 2014 met 16,5 procent.
• De wintergranen ontwikkelen zich over het algemeen positief. In de VS scoren de wintergranen in de klasse “good to excellent” 63 procent en uit Oekraïne komen berichten dat de wintergranen zich door het zachte weer van de laatste tijd goed hersteld hebben.
Eerder stijgende prijzen
Voor de komende weken verwachten we aan de voorkant (directe levering) nog een vaste markt waarbij de noteringen eerder wat zullen stijgen dan zullen dalen. De export van tarwe en gerst blijft hoog en dit zet de markt onder druk. Ook de dagprijzen voor maïs laten de laatste week niet echt een daling zien. Er is al veel maïs aangekocht maar aan de voorkant blijft het krap.
Op de fysieke markt zien we bovenstaande marktontwikkelingen terug in de noteringen. Tarwe voor directe levering noteerde deze week een plus van 4 euro/ton, gerst steeg met 1 euro/ton en maïs 16 euro/ton. Voor de leveringen op termijn kwamen de graannoteringen deze week nauwelijks van hun plaats.
Marktinfo Soja – Raap
In het begin van de week stonden de sojanoteringen onder druk op de Beurs van Chicago. Later in de week keerde de markt en stegen de noteringen. De belangrijkste oorzaak hiervoor was de enorme export van soja de laatste week. Er werd in de VS in een week tijd maar liefst 1,38 miljoen ton verkocht meer dan het dubbele dan werd verwacht.
Soja krijgt continue de bevestiging van record oogsten in Zuid Amerika en er worden goede groeiomstandigheden gemeld. Toch zitten hier nog een paar adders onder het gras. Argentijnse boeren hebben nog 16 miljoen ton sojabonen in voorraad en verkopen maar heel mondjesmaat. In Brazilië is nog maar 33 procent van de nieuwe oogst sojabonen verkocht tegenover 48 procent vorig jaar. Blijkbaar hoopt men nog op hogere prijzen.
Op de fysieke markt bleven de soja- en raapnoteringen voor directe levering onveranderd. Voor de leveringen op termijn daalden de sojanoteringen met 4 euro/ton en stegen de raapnoteringen met 4 euro/ton.
Koers euro/dollar
Deze week werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag22 november 2013noteerde de koers euro/dollar 1,3518 tegen 1,3447 vorige week wat 0,0071 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel