EFSA: ‘Hekken alleen zijn niet genoeg tegen varkenspest’
Hekken kunnen in combinatie met het ruimen van wilde zwijnen en verwijderen van karkassen helpen om de verspreiding van AVP bij wilde zwijnen te remmen. Hoe succesvol dit zal zijn hangt af van de aanpassing aan epidemiologische veranderingen, hiervoor zal de verspreiding van AVP bij wilde zwijnen gemonitord moeten blijven. Natuurlijke barrières zoals grote rivieren of stedelijk gebied kan de beweging van wilde zwijnen beperken.
Dichtheid van wilde zwijnen
Hoewel de dichtheid van wilde zwijnen een relevante factor is, vond de analyse geen duidelijk en consistent effect. Andere factoren zoals leefomgeving, klimaat en potentiële barrières spelen ook een rol bij de verspreiding van het virus, om erachter te komen hoeveel invloed deze factoren hebben.
De experts van EFSA hebben gekeken naar het gebruik van immunocontraceptie om de populaties van wilde zwijnen te verkleinen. Ze zeggen dat er meer onderzoek nodig is om een veilig en effectief oraal vaccin te ontwikkelen. Er zou onder andere meer onderzoek moeten worden gedaan naar de lange termijn effecten op het milieu.
Insectenvectoren
Tevens onderzocht de ESFA de rol van teken en insecten als potentiële virusdragers. Hoewel teken niet verantwoordelijk zijn geweest voor de verspreiding van het virus in de Europese Unie in het afgelopen decennium, blijft de rol van bijtende vliegen onzeker en is verder onderzoek noodzakelijk.
Voor varkenshouderijen zijn strikte bioveiligheidsmaatregelen cruciaal om de introductie van het virus op bedrijven te voorkomen. Dit houdt in een veilige opslag van strooisel, het gebruik van insectennetten en het voorkomen van de verspreiding van mest van nabijgelegen boerderijen, met name in gebieden waar AVP circuleert.
Tekst: Esther Keijsers
Bron: EFSA