Column: Lang leve het onveranderd
Nu zullen jullie wel zeggen, wordt ons geen betere varkensprijs gegund? Het antwoord is nu: een onveranderd is altijd beter dan een dalende varkensprijs. De komende week is de laatste week dat de varkensprijs iets in positieve zin had kunnen veranderen, maar een net te groot aanbod doet alle hoop verdwijnen.
Van handelaren hoort men toch dat er nauwelijks meer varkens zijn dan de weken ervoor
Ook voor komende week worden er toch weer wat varkens doorgeschoven. Het is allemaal niet veel, maar het zorgt er wel voor dat de prijs op zijn plaats blijft staan. 125 procent slachten was er vooraf aangekondigd voor de afgelopen week en ook deze week. Helaas zijn er nog geen cijfers, maar uit informatie van handelaren hoort men toch dat er nauwelijks meer varkens zijn dan de weken ervoor. 25 procent extra wordt er zeker niet gehaald, want dan zouden er minimaal 350.000 varkens aan de haak moeten komen deze weken. Niemand kan zich voorstellen dat dit gebeurt. De afzet van vlees loopt wel voldoende en het enige positieve voor de varkenshouder is dat dit geen rem zet op de aantallen te slachten varkens. De Boerenvarkensprijs blijft dan ook deze week onveranderd op 2,18 euro.
In Duitsland is het weinig anders, het aantal geslachte varkens ligt 15.000 dieren hoger dan de week ervoor, maar het gewicht was 0,25 kilogram lager. Hier zou je kunnen zeggen dat er wel wat varkens naar voren worden getrokken. Net zoals in Nederland loopt de afzet van het vlees goed. Zoals al eerder was aangekondigd, bleef woensdag de ISN onveranderd noteren. Dat was dus geen verrassing. Dinsdag gebeurde er toch iets merkwaardigs. Op de Teleporc werd er geen varken verkocht (te duur), maar op de marktplaats wel en voor een prijs van 4 of 5 centen beneden de notering. Dit maakte het voor woensdag toch even spannend. Blijft de notering wel staan of hebben deze varkenshouders iets meer info? Maar woensdag gebeurde er niks en ook de markplaats ging snel weer naar 1,90 tot 1,91 euro.
Na woensdag werden zowel op Teleporc als ook op de marktplaats nauwelijks varkens verkocht. Op Teleporc werd slechts één keer maar te weinig geboden. Dus ook voor Duitsland geldt, we kabbelen met een onveranderde varkensprijs het jaar uit. En wat voor Nederland en Duitsland geldt, lijkt het ook voor de rest van Europa het geval te zijn. Onveranderd van Denemarken tot Spanje en ook voor alle landen ertussen.
Het aanbod biggen begint wat minder te worden en de vraag wordt meer en beter
De biggenmarkt doet het beter dan de varkensmarkt. De prijs blijft stijgen en ook de vraag naar biggen ontwikkelt positief. Dat dit de biggenprijs doet stijgen, is dan natuurlijk ook gevolg ervan. Het aanbod biggen begint wat minder te worden en de vraag wordt meer en beter. Ook gaan er natuurlijk nog slachtbiggen weg en dat zorgt dan ook weer dat deze niet meer op de markt zijn.
De biggenprijs stijgt in Spanje met 2 euro en komt op 50 euro. Duitsland houdt zijn biggenprijs op 60 euro onveranderd. De Nederlandse biggenprijs volgt de Spaanse prijs en stijgt ook met 2 euro, daarmee komt de Boerenbiggenprijs op 59 euro uit. Voor de komende weken ziet het er voor de biggenprijs nog gunstig uit met een verdere stijging tot gevolg.