Impasse in verlenen vergunning NB-wet
De mogelijkheden van de provincie om natuurbeschermingswetvergunningen te verlenen, zijn als gevolg van de uitspraken drastisch ingeperkt. De gewenste omschakeling naar een duurzame Brabantse veehouderij loopt daardoor vertraging op, aldus Gedeputeerde Staten.
Frusterend
Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving): „Dit is een zorgelijke ontwikkeling, juist omdat we begin dit jaar met een groot aantal partijen overeenstemming hebben bereikt over de gewenste ontwikkeling van de veehouderij in Noord-Brabant. Door de aanscherping van de vergunningscriteria worden ook duurzaam werkende boeren die willen uitbreiden nu belemmerd. Dat is frustrerend."
PAS De ontstane impasse kan in de ogen van Gedeputeerde Staten uitsluitend door het Rijk worden opgeheven. In dat opzicht wordt nu reikhalzend uitgezien naar het in werking treden van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), een landelijk instrument dat zowel natuurbescherming als economische ontwikkelruimte moet gaan waarborgen. De PAS wordt naar verwachting in de loop van 2014 operationeel.
Strengere voorwaarden
Strenger dan verwacht besliste De Raad van State op 13 november dat het gebruik van een stikstofdepositiebank, zoals Noord-Brabant die inzet, is toegestaan als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden zijn strenger dan op grond van eerdere uitspraken van de Raad van State kon worden aangenomen.
Belangrijkste knelpunt blijkt te zijn dat de provincie in de depositiebank rechten heeft opgenomen van bedrijven die na 2004 gestopt zijn. De Raad van State oordeelt dat uitsluitend rechten hadden mogen worden opgenomen van bedrijven die na 29 september 2009 zijn gestopt. Dat is de datum waarop het Convenant Stikstof en Natura 2000 is gesloten.
Gevolgen
Negentig procent van de 1.500 ingediende vergunningsaanvragen wordt ‘geraakt’ door de aanscherping van de toetsingscriteria. Een groot deel daarvan zal als gevolg van de strengere eisen niet kunnen worden gehonoreerd.
„Waar we ondernemers tot voor kort nog konden ondersteunen - met de depositiebank als instrument - zullen zij hun aanvragen voortaan op een andere manier moeten onderbouwen om een vergunning te kunnen krijgen. We waren goed bezig om de grote stapel vergunningaanvragen af te handelen, maar nu moeten ze allemaal opnieuw worden beoordeeld. Dat zal leiden tot vertraging in de afhandeling", aldus Van den Hout.
Vergunningen die de afgelopen jaren definitief zijn verleend, blijven geldig.
Landelijk probleem
Het correct uitvoeren van de Natuurbeschermingswet levert in heel Nederland problemen op. Doel van de Brabantse wijze van vergunningverlening was om met gebruikmaking van de depositiebank een kader te scheppen dat zowel voor de natuur als voor het boerenbedrijfsleven positief en hanteerbaar zou zijn.
Dat de Raad van State er nu een streep door heeft gezet, betekent dat ook het laatste ‘bastion’ is gevallen: de beleidskaders van de andere provincies waren al eerder afgekeurd.
Tekst: Provincie Brabant