Meer inzicht in toekomstige zeug is broodnodig
Binnen Coviva loopt een project in spoor 4 ‘Robuust varken in een diervriendelijke omgeving’ over de omgeving van de zeug en individuele zeugenindicatoren. Voor het project worden honderd zeugenhouders bezocht die zich hebben aangemeld. Zo willen de onderzoekers een representatief beeld krijgen van hoe het er, gemiddeld genomen, voor staat met de zeugen in de huidige varkenshouderij.
Volgens Fleur Bartels, werkzaam voor Coviva, is het van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar een nulmeting. „Van vleesvarkens en biggen is er al veel data verzameld. We willen ook graag weten hoe het ervoor staat met de zeugen. De zeugen van nu zijn de moeders van de toekomstige vleesvarkens en moederdieren. De dieren zijn de afgelopen tien jaar groter geworden, net als de tomen die ze werpen en grootbrengen. Met de nulmeting die we nu begonnen zijn hopen we over tien jaar te zien hoe het ervoor staat. Met de verzamelde data hopen we antwoord te krijgen of de veranderingen in de zeugenhouderij wel of geen invloed hebben gehad.”
Conditie, gedrag en huidbeschadigingen
Volgens Jobke Houten, onderzoeker en dierenarts bij Royal GD, wordt er binnen het project niet gekeken naar genetica of stallen. „Het gaat puur om de zeug. Hoe scoren ze onder andere op het gebied van conditie, gedrag en huidbeschadigingen”.
Voor de bedrijfsbezoeken hebben studenten, die de bezoeken gaan afleggen, trainingen gevolgd en is er fotohandleiding opgesteld die de indicatoren in beeld brengt. Wanneer de student het bedrijf betreedt, zal hij of zij dit precies hetzelfde doen als de varkenshouder of medewerker dit normaal gesproken doet. De reacties van de zeugen, op bijvoorbeeld aanraking, die worden waargenomen, neemt men mee in de resultaten van het bezoek.
Bedrijfsbezoeken
Inmiddels zijn de eerste bedrijfsbezoeken afgelegd. De dierenarts is zelf bij een aantal bezoeken aanwezig geweest. „Het is enorm fijn dat varkenshouders mee willen werken. Ze zijn zelf ook nieuwsgierig naar wat zij zien.”
Tijdens het bezoek worden de kraamstal, dekstal en de dragende zeugenstal bekeken. Elke varkenshouder die meewerkt, krijgt een individuele reportage van zijn bedrijf. De verzamelde gegevens zullen anoniem worden verwerkt. Zo zal er een dwarsdoorsnede van de huidige staat van de zeugen in de varkenshouderij zijn.
De bedrijfsbezoeken zullen nog het eerste kwartaal van 2025 plaatsvinden. Coviva is nog opzoek naar varkenshouders die mee willen werken.
Tekst: Esther Keijsers
Beeld: Ellen Meinen