Europa versoepelt staatssteunregels voor boeren
De zogeheten ‘de minimis’-regeling bepaalt dat regeringen boeren tot een bepaald bedrag mogen ondersteunen, zonder dit aan de Europese Commissie te melden voor goedkeuring. Die grens lag op 20.000 euro per drie jaar. Het stelt regeringen in staat om snel te reageren op urgente situaties, en het bedrag werd gezien als niet groot genoeg om tot concurrentievervalsing tussen lidstaten te leiden. In Nederland is die dit jaar bijvoorbeeld gebruikt voor de Subsidie Behoud Grasland bij de afbouw van de derogatie. Toen de eco-regelingen een groter succes waren dan verwacht, wilde de minister hier ook de minimis-regeling voor gebruiken, maar dat kon toen niet omdat de maximum grens al was bereikt.
De lage bovengrens begon ook bij andere lidstaten te knellen, onder meer vanwege inflatie, hoge energieprijzen en gestegen kosten van grondstoffen. Daarom was al in april voorgesteld om die grens te verhogen naar 50.000 euro per drie jaar. Die verhoging is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om de administratieve lasten en regeldruk waar boeren mee te maken hebben te verlagen, en lidstaten meer beslissingsruimte te geven. Zo heeft de Commissie dit jaar ook GLMC’s versoepeld en de vereisten voor fysieke controles afgezwakt.
Het besluit tot verhoging van de minimis-grens is nu van kracht geworden. LTO reageert verheugd. „Wij hebben ons hiervoor jarenlang hard gemaakt in Brussel”, laat de organisatie weten. „We roepen het kabinet op om deze verruiming met ingang van 2025 ook door te voeren in nationale regelgeving.”