Maat haalt uit naar Europese Commissie
De implementatie van het GLB kan een ernstige aanval zijn op het principe van een gelijk speelveld in de EU, volgens Maat. Landen hebben de ruimte om vergroening verschillend aan te pakken en kunnen geld schuiven tussen pijler 1 (directe toeslagen) en pijler 2 (plattelandsbeleid).
Hiermee verwatert het gelijke speelveld en dat is een groot risico voor Europese boeren, stelde de nieuwe voorzitter. De Europese Commissie zou hierin een sterkere rol moeten spelen.
Geen vergroening via de achterdeur
Daarnaast hekelde Maat de pogingen van de Europese Commissie om in de uitwerking van het GLB-akkoord meer vergroening door te duwen dan afgesproken. “Dat is onacceptabel en ondemocratisch. Het GLB-akkoord dat de politiek eerder dit jaar heeft gesloten, moet gerespecteerd worden”, stelde hij. Daarom heeft de COPA-Cogeka een brief waarin landbouwministers uit 26 van de 28 EU-staten hierover hun beklag doen, ondersteund.
Maat kondigde aan dat de COPA zich onder zijn leiderschap onafhankelijker van de politiek zal opstellen. “Wij zijn de stem van de Europese boeren en we moeten duidelijk zijn over deze zaken”, stelde hij. “De landbouwsector is het meest geïntegreerd op Europees niveau. Door de jaren hebben we geïnvesteerd in een sterk Europa en dus hebben we de plicht, en het recht, om als volwaardige, onafhankelijke partner het gesprek met de Europese instituten aan te gaan.”