Stabiele prijzen op graanmarkten
De export loopt nog steeds prima. Zo heeft de Europese Unie in de eerste drie maanden van dit graanseizoen (1 juli tot en met 30 september 2013) 6,5 miljoen ton tarwe uitgevoerd t.o.v. vorig seizoen 3,5 miljoen ton en dat is bijna een verdubbeling. In de eerste drie maanden van dit seizoen werd door de Europese Unie 4,1 miljoen ton gerst uitgevoerd t.o.v. vorig seizoen 1,4 miljoen ton.
Maïsnoteringen
De recordmaïsoogst in de Verenigde Staten in combinatie met een mogelijke aanpassing van de bijmengverplichting van ethanol aan de fossiele brandstoffen zet de maïsnoteringen onder druk. Anderzijds zal het maïsaandeel in het veevoedergebruik, bij het huidige grote verschil met de tarweprijzen, toenemen.
In de eerste drie maanden werd 1,3 miljoen ton maïs ingevoerd in de Europese Unie, waarvan 28 procent door Nederland, 24 procent door Spanje, 21 procent door Portugal en 10 procent door Italië.
Graanoogst EU
De Europese Commissie heeft de verwachting over de graanoogst van de EU naar boven bijgesteld. In oktober werd uitgegaan van een totale oogst van 303,37 miljoen ton, in november is dit verhoogd tot 304,08 miljoen ton. In 2012 is 281,23 miljoen ton graan geoogst in de EU. Tarwe en gerst zijn naar boven bijgesteld en maïs iets naar beneden.
De International Grains Council (IGC) stelt de eind oktober afgegeven prognose voor de wereldproductie van alle granen samen met 5 miljoen naar boven bij, naar een totaal van 1.946 miljoen ton. Ten opzichte van vorig oogstjaar is de productie volgens IGC 9 procent gestegen. Ondanks een toegenomen verbruik verwacht IGC een toename van de wereldvoorraad aan het eind van het seizoen met 41 miljoen ton, naar het hoogste niveau in vier jaar tijd: 379 miljoen ton.
Wintergewassen
De wintergewassen in Europa zijn over het algemeen in goede tot zeer goede conditie, zo blijkt uit het Europese MARS-rapport, van de Europese Commissie. Begin oktober zorgde neerslag voor vertraging bij de inzaai, maar gunstiger weersomstandigheden in de tweede helft van oktober en begin november zorgden ervoor dat de gewassen de schade in konden halen. De inzaai van wintergerst in Centraal- en Noord-Europa verloopt voornamelijk onder gunstige omstandigheden. Zowel in Frankrijk als in Duitsland heeft het gewas zich vlot kunnen ontwikkelen door gunstige weersomstandigheden.
Aan de voorkant is het met name opmerkelijk dat de maïs duurder is dan op de termijn. In de EU is dit jaar miljoenen tonnen meer geoogst, echter door vertraging van de oogsten en daardoor problemen met logistieke aanvoer heeft ertoe geleidt dat de prijs er nog behoorlijk op heeft gezeten de laatste 2 maanden. Op de fysieke markt zien we bovenstaande marktontwikkelingen terug in de noteringen. Tarwe voor directe levering noteerde deze week een plus van 1 euro/ton, gerst steeg met 2 euro/ton en maïs 2 euro/ton. Voor de leveringen op termijn kwamen de graannoteringen deze week nauwelijks van hun plaats.
Marktinfo soja en raap
De markten voor sojabonen werden meer beïnvloed door toegenomen vraag dan door het aanbod als gevolg van de goede oogstvooruitzichten van de belangrijke exportlanden.
Aanvankelijk werd een forse stijging van de sojanoteringen genoteerd o.a. als gevolg van aanzienlijke exporten door de Verenigde Staten maar de laatste dagen volgde weer een daling van die noteringen.
Koers euro/dollar
Deze week werd de euro weer sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 29 november 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3615 tegen 1,3518 vorige week wat 0,0097 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm