Opinie: Hoop op beter beleid
Dat we als pluimveesector ongewild mee zijn gesleurd in de mestcrisis, voelt als erg onrechtvaardig. Helaas weten we ook dat de minister gehouden is aan afspraken die door haar voorgangers zijn gemaakt. Mochten we onterecht worden gekort, blijft de gang naar de rechter kansrijk.
Olietanker
Beleid is vanwege staande afspraken niet van vandaag op morgen veranderd. Het is meer als het bijsturen van een olietanker; langzaam bijdraaien. Maar als de draai eenmaal is gemaakt, gaan we ook voor een lange periode de goede kant op.
Het besef van het belang van de eigen voedselproductie is door de toegenomen spanningen in de wereld ook bij een grotere groep mensen duidelijk geworden.De tekorten aan lokale medicijnproductie tijdens covid, afhankelijkheid in energie van Rusland, tekorten aan graan door de inval in Oekraïne, alles droeg bij aan dat besef.
Ook in het Haagse hoor je dit nu. Dit is niet alleen dankzij BBB, maar ook bijvoorbeeld door Rob de Wijk van Instituut Clingendael, een belangrijke adviseur voor de politiek. De hoop op beter beleid lijkt dan ook waargemaakt te gaan worden.
Er gloort licht aan de horizon
Voor de pluimveesector gloort er nog meer positiefs aan de horizon. De stijging van de voedselprijzen is blijvend en zal voor betere marges blijven zorgen. Tegelijkertijd zien we ook een afname in dieraantallen. In Nederland komt dat met name door de omschakeling naar het Beter Leven-keurmerk. Dat is vooral voor de lokale markt goed.
Internationaal zien we wel uitbreiding van de pluimveehouderij in Oost-Europa, maar die groei lijkt nu te stagneren. Dit komt mede door goedkope concurrentie vanuit Oekraïne. Afgelopen week verscheen er ook een rapport dat een toename in consumptie van pluimveevlees en eieren wordt verwacht in geheel Europa.
Effect opkoopregelingen
Wat de gevolgen van de opkoopregelingen in Nederland voor onze sector zullen zijn valt moeilijk te voorspellen. In hoeverre deelname een verstandige keus is, is natuurlijk per bedrijf verschillend. Logisch gevolg is uiteraard wel dat de blijvers een sterkere positie krijgen. We zien nu al het verschil dat de Unie van Pluimvee Producenten (UPP) weet de maken door gezamenlijk te opereren. Daardoor laat je je als pluimveehouder niet meer individueel uitspelen.
Als daar nog wat groei kan worden gerealiseerd, komen we in de best denkbare marktpositie terecht. De pluimveehouder is dan niet meer de zwakste in de keten.
Vogelgriep
Afgelopen jaar hebben we een relatief rustige periode gehad wanneer je over vogelgriep spreekt. Laten we hopen dat dit voorlopig ook zo blijft. Ondertussen werken we aan het mogelijk maken van een vaccinatie en zijn de resultaten van de veldproef hoopgevend. Er is nog wel werk aan de winkel om tot een goede surveillance te komen indien we vaccineren, maar dat is te overzien. Over twintig jaar zijn we bijna vergeten dat het ooit een probleem was.
Ondanks alle problemen rondom vergunningverlening zijn er het afgelopen jaar toch een mooi aantal open dagen geweest en dat toont aan dat de sector zelf ook vertrouwen in de toekomst heeft. Nieuwe innovaties, werkgemak, dierenwelzijn en nieuwe concepten laten zien dat we niet stil staan.
Opvallend is ook het grote aantal jongeren, bedrijfsopvolgers en potentiële werknemers dat je hier tegenkomt. Nog iets dat positief stemt.
Stikstofprobleem
Als dan nu ook nog eens een einde wordt gemaakt aan het juridische stikstofprobleem, wordt de toekomst nog veel rooskleuriger. Dat de natuur alleen op papier op omvallen staat en dat dit niet strookt met de werkelijkheid, zou onderhand in Den Haag bekend moeten zijn. En vooral ook, dat dit niet van Europa moet, maar dat dat destijds een eigen politieke keuze was. In een technische briefing door het PBL is dat ook aan deTweede Kamer duidelijk gemaakt. Weg met die foute modellenwereld.
Er ligt ook al een aangenomen motie van JA21 en BBB die voor een drempelwaarde moet zorgen. Ga daar eens mee aan de slag! Dan komt er tenminste ook een keer een einde aan de inmiddels jarenlange onzekerheid waarin de PAS-melders zich bevinden.
Verstop je dan niet achter wetenschappelijke onderbouwing, want in Duitsland is dit de praktijk en ook goedgekeurd door de Europese rechter.
Toon dat lef uit de titel van het regeerakkoord, dan kunnen we allemaal weer trots zijn op wat dit dichtbevolkte land weet te presteren!
Tekst: Bart-Jan Oplaat
Beeld: Susan Rexwinkel