Nieuwe vorm van antibioticaresistentie
Resistentie ESBL-bacteriën en MRSA-bacteriën kunnen nog met Carbapenems bestreden worden, meldt het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw op haar website. Utrechts hoogleraar en microbioloog Dik Mevius van het Centraal Veterinair instituut heeft vorige week op twee openbare bijeenkomsten zijn zorg uitgesproken over de carbapenemase producerende bacteriën.
Veehouderij niet schuldig
Het is nog onduidelijk hoe de antibioticaresistentie op de Duitse veebedrijven is terechtgekomen. De betrokken antibiotica zijn in de veehouderij niet toegestaan. In één van de beschreven gevallen was er sprake van een humaan riooloverstort in de nabijheid van een bedrijf. Het is mogelijk dat de resistentie in de veehouderij letterlijk vanuit het riool is komen aanwaaien.
Gevaarlijk onzorgvuldig antibioticagebruik bij mensen is schering en inslag in een groot deel van de wereld. Daar komt het grootste gevaar niet uit de veehouderij maar uit de humane gezondheidszorg. Het is nu de vraag wat er moet gebeuren als deze bacteriën in de veehouderij opduiken en zich via voedsel snel kunnen verspreiden onder de bevolking.
Zorgen
Arts en microbioloog Jan Kluytmans, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam,
sprak dit voorjaar op de website Foodlog zijn zorg uit. Hij voorspelde een catastrofe als
carbapenemase producerende bacteriën via de veehouderij in de voedselketen terechtkomen.
„Carbapenemases maken de laatste werkzame middelen tegen ESBL onbruikbaar. Als die in de veehouderij terechtkomen, zijn we echt heel ver van huis. De gevolgen voor de volksgezondheid treffen vooral de patiënten in ziekenhuizen. Daar hebben we antibiotica nodig om mensen te behandelen en infecties te voorkomen tijdens risicovolle behandelingen zoals grote operaties en kankerbehandeling. Gezonde mensen vallen niet direct om van een bacteriebesmetting", aldus Kluytmans.