Kamer neemt initiatief in stikstofaanpak
Bij eerdere debatten was al gebleken dat de Kamer nog maar weinig vertrouwen had in de aanpak van de minister, en zich ergerde aan het gebrek aan voortgang in het dossier, en het gebrek aan helderheid in haar communicatie met de Kamer. Met een aantal moties namen ze nu zelf het heft in handen. In een eerder debat had de Kamer al verlangd dat de minister in januari met een brief zou komen waarin ze helderheid zou geven over het systeem van doelsturing dat ze in wil voeren; in een motie maakten CU, VVD, NSC en CDA duidelijk wat ze daarin wilden lezen. Ze noemden heel concrete zaken: hoe de regering landelijke doelen wil vertalen naar bedrijfsspecifieke doelen, hoe ze de doelsturing gaat borgen, wat de verhouding wordt tussen die doelsturing en de middelvoorschriften die nog overeind blijven, enzovoort.
Ook heeft de Kamer geen vertrouwen in de aanpak van de PAS-melders die de minister onlangs heeft gepresenteerd. Een motie van NSC en PVV om de Kamer elke drie maanden op de hoogte te houden van de voortgang met deze aanpak, en waarmee deze partijen dus nauwkeurig in de gaten willen houden of de minister resultaten boekt, kreeg een brede steun van de Kamer. Dat gold ook voor een motie van NSC, VVD en CDA, die de minister vroeg om een plan B te maken, omdat zij er geen vertrouwen in hadden dat het plan van de minister, met nog eens drie jaar uitstel voor handhaving en een individuele aanpak van PAS-melders, voor de rechter stand houdt.
Nu de minister dit jaar zelf geen resultaten of vooruitgang heeft laten zien, kreeg ook een motie van D66, VVD, GroenLinks/PvdA, NSC en ChristenUnie om het stikstofplan van Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, VNO-NCW en MKB Nederland uit te voeren, ook brede steun van de meeste andere partijen.