Column: De laatste varkens voor de laagste prijs van 2024
Er was hoop dat we tot de eerste volle week van januari de prijs op onveranderd zouden kunnen houden. Helaas, de kerstbevoorrading is klaar en dan moet de prijs naar beneden.
Het aantal geslachte varkens minimaal zal zijn en dat gaat zorgen geven in de eerste volle week van 2025
Ook in week 50 werden er 317.777 varkens geslacht en dat was tevens het hoogste aantal in een week in 2024. Het slachtgewicht kelderde echter naar 97,8 kilogram. Dat is 2,4 kilogram minder dan een week eerder en daarmee zijn er fors varkens naar voren gehaald. We gaan ervan uit dat dit cijfer klopt, want 2,4 kilogram is wel heel erg veel. Het naar voren halen van varkens is natuurlijk wel gebeurd als ik de geluiden rond om me hoor. Dat is natuurlijk ook hard nodig. De komende weken zal het aantal geslachte varkens minimaal zijn en dat gaat zorgen geven in de eerste volle week van 2025.
Slachterijen wilden afgelopen week de varkens nog wel hebben, maar om de varkenshouders daarom direct 4 centen minder uit te betalen, was volgens mij toch ook nog niet nodig. Vion vond het trouwens niet nodig en dan mag hier een compliment worden gegeven. Het zal maar voor één week zijn, want maandag zal Vion natuurlijk zijn prijs ook gaan verlagen. De Boerenvarkensprijs kan weinig anders dan ook te volgen en de prijs 4 centen verlagen naar 2,14 euro.
In Duitsland is de situatie weinig anders dan in Nederland; behalve dat ze de varkensprijs wel onveranderd houden en zoals al eerder gezegd zal dit tot 8 januari zijn. Op deze woensdag wordt een nieuwe prijs bekend gemaakt en deze zal wel eens 10 centen lager kunnen liggen dan het huidige Duitse niveau. Ook in Duitsland was het aantal geslachte varkens in week 50 het hoogste van heel 2024. Het waren 783.000 varkens. Het gemiddelde van 2024 lag onder de 720.000 dieren. Dat geeft aan dat er in Duitsland vanaf 2023 meer varkens zijn gehouden, want het aantal van 2024 ligt nog 2500 slachtvarkens lager dan in 2023. Het eerste half jaar van 2024 waren er veel minder varkens en dat is in het derde en vierde kwartaal bijna weer recht getrokken.
Op Teleporc viel niks te beleven. Dinsdag was er geen handel en de volgende Teleporc is pas volgend jaar op 10 januari. Op de marktplaats is er een groot aanbod. Tien partijen hingen boven de markt, maar er werd niet geboden. Zelfs op een partij die voor 5 centen minder dan de huidige notering weg mocht. werd niet op geboden. Vandaar dus een forse daling van de varkensprijs in januari.
Alleen Canada springt eruit, min 25 centen in de laatste weken
België is een trouwe Duitsland volger. Maar denkt nu dat het even interessanter om Nederland te volgen, dus verlagen ze ook met 4 centen. Denemarken verlaagt voor de tweede week op rij en nu met 2,6 centen. Italië verlaagt met 4,5 cent, maar Frankrijk en Spanje houden hun notering op onveranderd en met name Spanje verkoopt zijn vlees op dezelfde Europese markt als Nederland doet.
Wereldwijd zien we alleen maar lichtte verschuivingen en daarmee kun je stellen dat de wereldmarkt redelijk stabiel is. Alleen Canada springt eruit, min 25 centen in de laatste weken en dat zal zeker worden veroorzaakt door de mogelijke importheffing die Amerika straks wil invoeren.
Mindere mogelijkheden om te exporteren remt biggenprijs
Op biggenmarkt ging het even mooi omhoog, maar dat is nu even gebeurd. De grootste reden is de mindere mogelijkheden om te exporteren. De feestdagen vallen heel ongelukkig, zodat ook vanuit dat gegeven weinig vraag zal zijn. Maar ook de verlaging van de varkensprijs door de ‘kleinere’ Nederlandse slachterijen zal zeker niet positief gaan uitpakken voor de biggenprijs. De Boerenbiggenprijs blijft deze week op onveranderd 60 euro.
Ik wil jullie allen prettige kerstdagen wensen.