567 varkenshouders vragen beëindigingsregeling aan, 374 definitieve stoppers
Afgelopen vrijdag, 20 december, sloot de inschrijftermijn voor de Lbv-plus. Het totale aantal aanvragen komt uit op 1.517, 665 aanvragen vallen onder de Lbv en 850 onder de Lbv-plus.
De varkenshouderij telt het grootste aantal potentiële stoppers. 567 bedrijven schreven zich in voor de stoppersregeling. Nederland telt op dit moment 3.000 varkensbedrijven. Dat betekent dat een kleine 20 procent van de varkenshouders van plan is de staldeuren voorgoed te sluiten. De overheid ontving inmiddels 374 teruggestuurde overeenkomsten. Dat wil zeggen dat deze ondernemers akkoord zijn met het voorstel.
Tweede voorschotten
Ook zijn er 60 tweede voorschotten aangevraagd. Deze bedrijven voldoen inmiddels aan alle eisen om te stoppen, waaronder het afvoeren van verpompbare mest en dieren. Na de aanvraag van het tweede voorschot controleert de NVWA of de aanvragen aan alle eisen voldoen. Wanneer zij groen licht geven, wordt het tweede voorschot overgemaakt. Het tweede voorschot bedraagt 60 procent van het overeengekomen bedrag. De geschatte krimp in de varkenshouderij bedraagt 10 procent.
De pluimveehouderij telt op dit moment ruim 1.700 bedrijven. 232 pluimveehouders schreven zich in voor de beëindigingsregeling. Tot op heden stuurden 106 pluimveehouders de overeenkomst terug. In de sector zijn inmiddels 20 tweede voorschotten aangevraagd.
Melkveehouderij
Binnen de melkveehouderij deden 418 bedrijven een aanvraag voor deelname aan de Lbv- of Lbv-plus-regeling. Nederland telt in totaal een kleine 14.000 melkveehouderijen. Van deze aanvragen zijn er op dit moment 247 overeenkomsten teruggestuurd. Inmiddels zijn er binnen de sector 17 tweede voorschotten aangevraagd.
Binnen de vleeskalverenhouderij en de gemengde bedrijven zijn er in totaal 300 aanvragen gedaan. Hiervan zijn inmiddels 120 overeenkomsten teruggestuurd.
In de provincies Gelderland (460), Noord Brabant (354) en Limburg (271) zijn de meeste aanvragen voor de landelijke stoppersregeling. Uit de gemeentes Ede, Venray en Barneveld komen de meeste aanvragen, het zijn er meer dan 70 per gemeente.
Tekst: Esther Keijsers
Beeld: Susan Rexwinkel