Fransen Gerrits verwerkt diermeel in biggenvoeders
Na twintig jaar totaalverbod mag diermeel sinds september 2021 onder strikte voorwaarden weer in veevoeders worden toegepast. Voor varkensvoerproducenten is het toegestaan om diermeel te verwerken dat afkomstig is van de pluimveevleesverwerkende industrie.
Fransen Gerrits heeft de gespecialiseerde biggenvoerfabriek in De Rips geschikt gemaakt om pluimveemeel volgens een strikt protocol en geborgd te kunnen verwerken. Versleping is uitgesloten, ook via de logistiek. Dat bewijst de audit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de toestemming die het bedrijf eind oktober ontving.
1 tot 5 procent diermeel
Diermeel inzetten op een productielocatie raakt ook de logistieke organisatie. De vrachtwagens waarin de biggenvoeders met pluimveemeel worden vervoerd, mogen niet worden geladen met grondstoffen voor rundveevoeders. Voor een efficiënte benutting van bulkwagens tussen de verschillende productielocaties is dat een nadeel, maar voor Fransen Gerrits wegen de voordelen voor de varkens en varkenshouders zwaarder.
Pluimveemeel bevat 70 procent eiwit en het aminozuurprofiel sluit nauw aan bij de behoefte van varkens. Het bevat ook een complex aan mineralen en vitaminen, waaronder diverse B-vitaminen die positief werken op de stofwisseling en energiehuishouding. Het bedrijf verwerkt 1 tot 5 procent diermeel in het nieuwe speen- en biggenvoer, meldt Fransen Gerrits.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Fransen Gerrits