Column: 2025 begint moeilijk op de varkensmarkt
Op de eerste plaats, allen een gezond 2025 en geniet van je bedrijf of werk. Dat is niet zo moeilijk, maar dat geldt niet voor de Nederlandse varkensmarkt. Die is begin dit nieuwe jaar knap moeilijk. Varkens willen of kunnen niet op tijd weg, doordat slachterijen in een lager tempo slachten. Er is dus een voorraad aan varkens en deze zullen voor lagere prijzen een weg moeten gaan vinden.
Deze varkensprop zal ons nog wel een aantal weken voor de voeten lopen
Vrijdag hadden we nog de indruk dat de Nederlandse slachterijen het nog een weekje op onveranderd zouden houden, maar gaandeweg is het nu wel duidelijk dat er woensdag bij alle Nederlandse slachterijen voor komende week een lagere varkensprijs gaat worden betaald. De Boerenvarkensprijs had al onveranderd besloten, maar de notering van 2,18 euro is zeker te hoog gegrepen op het moment dat ik deze column schrijf.
Een teveel aan varkens, er liggen nog varkens van vorige week die nog een plek aan de slachthaak moeten krijgen. Het programma van vorige week was bovendien al minimaal, dus zijn er extra varkens over. Deze varkensprop zal ons nog wel een aantal weken voor de voeten lopen en daarmee wil ik zeggen dat de lucht over een week nog zeker niet is geklaard.
In Duitsland is het nog lastiger. Daar wordt de prijs pas woensdag bekendgemaakt en gaat dan pas in. Slachterijen hebben dus de eerste dagen van de komende week weinig behoefte om veel te slachten; zeker omdat er woensdag min 10 centen gaat worden genoteerd. Ook hier is er een overaanbod aan varkens en er komt nog bij dat het aanbod daar wekelijks zelfs nog wat toeneemt.
Hopelijk kan de ISN een prijsafspraak met de slachterijen maken en blijft, na de verlaging, de prijs voor de varkens in de resterende weken van januari op onveranderd. Mocht dit niet lukken, dan verdampt de winst voor de vleesvarkenshouders wel heel snel. Slachtcijfers van de laatste weken zijn zowel in Nederland als ook in Duitsland niet bekendgemaakt. Voor de rest van Europa blijven de varkensprijzen nog even op onveranderd staan, behalve Italië: daar zakt de prijs met enkele centen.
De verwachting is dat de vraag naar biggen de prijs iets verder zal verhogen
Voor de biggenmarkt ligt het even wat anders. Spanje vraagt biggen en betaald een paar euro’s meer en dat heeft ook gevolgen voor de Nederlandse biggenprijs. De Boerenbiggenprijs is wat voorzichtig met verhogen. We gaan met 1 euro naar 61 euro, maar de verlaging van de varkensprijs in Nederland en Duitsland zullen iets druk geven op de biggenprijs. Welke gevolgen dat verder gaat hebben, is niet helemaal bekend. De verwachting is dat de vraag naar biggen de prijs iets verder zal verhogen.