Wageningen UR: ‘Enorme methaan- en ammoniakreductie door dagontmesting’
Tussen januari 2023 en februari 2024 heeft WLR de effectiviteit van de varianten van dagontmesting onderzocht op twee varkensbedrijven. Het doel was om methaan- en ammoniakemissies te reduceren door varianten van dagontmesting te vergelijken met traditionele systemen.
Bij vleesvarkens werd een methaanreductie van 91,1 procent behaald met de nieuwe variant en 82,2 procent met de oude variant, ten opzichte van de controleafdeling. Bij de gespeende biggen was de reductie 95,5 procent bij de nieuwe variant. De metingen bevestigen dat de methaanreductie in de stal zoals verwacht is voor zowel vleesvarkens als gespeende biggen. Het systeem voorkomt vrijwel alle methaanemissie uit de mest, zodat alleen de methaanemissie van de dieren zelf overblijft.
De ammoniakreductie bij gespeende biggen is zeer effectief, met een reductie van 86,2 procent bij de nieuwe variant. Bij vleesvarkens was de reductie lager dan verwacht, met 44,7 procent bij de nieuwe variant en 54,9 procent bij de oude variant. Factoren zoals hokbevuiling en klimatisering spelen een belangrijke rol bij de ammoniakemissies. Het handhaven van schone hokken en een goed stalklimaat is essentieel om deze emissies verder te verlagen.
Meest effectieve methoden
Onderzoek heeft volgens WLR aangetoond dat een van de meest effectieve methoden dagontmesting is, waarbij de mest dagelijks wordt afgevoerd. Deze aanpak minimaliseert de methaanvorming in de stal. Bij voorkeur gaat deze verse mest naar een biogasinstallatie waar een hoge opbrengst aan groen gas kan worden verkregen. Daarnaast bevorderen de geoptimaliseerde hokontwerpen het natuurlijke gedrag van varkens, verkleint het het emitterend oppervlak en verbetert het de mestdoorlaat met schuine mestdoorlaat met schuine mestkanaalwanden en metalen roosters. Op plekken waar minder mest en urine worden verwacht, maar waar een roostervloer noodzakelijk is, worden waterkanalen aangelegd. Deze kanalen worden bij de start van elke ronde gedeeltelijk gevuld met (schoonmaak)water.
Belangrijke bijdrage emissiereductie
De varianten voor dagontmesting leveren een belangrijke bijdrage aan emissiereductie voor het verbeteren van de milieu-impact op het klimaat en het creëren van een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Hoewel er successen zijn geboekt, laten de resultaten zien dat er op het gebied van ammoniak bij vleesvarkens nog optimalisaties mogelijk zijn.
Voor optimalisatie wordt aangeraden het dagontmestingssysteem volledig te automatiseren en te standaardiseren, en continue emissiemonitoring te combineren met visuele technieken voor hokvervuiling en liggedrag. Voor de gespeende biggen is het systeem zeer effectief en biedt het perspectief om met een brongerichte maatregel de emissies fors te reduceren.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: WLR