Duitsers eten minder varkensvlees
Volgens marktonderzoeker Matthias Müller daalde de vraag naar varkensvlees door huishuishoudens met 2,2 procent in de eerste drie kwartalen in 2013, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit deelde de marktonderzoeker mee tijdens een symposium ‘vee en vlees’ van de ‘Duitse Raiffeisen Verband (DRV)’.
De marktonderzoeker verwacht dat er in 2013 38,4 kg varkensvlees geconsumeerd gaat worden per hoofd van de bevolking. Dat is 1,5 procent minder dan in 2012
Mogelijke oorzaken
Het slechte barbecueseizoen in Duitsland zou volgens de marktonderzoeker een oorzaak zijn. Een tweede oorzaak is de prijsstijging van varkensvlees met 5,1 procent. Daardoor kocht de prijsgevoelige Duitse consument minder varkensvlees.
Dat de verkoopvolumes van varkensvlees al meerdere jaren dalen, wijt de marktonderzoeker aan demografische en culturele veranderingen. Vooral gezinnen met jonge kinderen eten minder vaak varkensvlees. Ook komt er in Duitsland steeds meer kritiek op het eten van vlees.
Bestedingen
Volgens de onderzoeker is het echter positief voor de Duitse varkenssector dat consumenten evenveel geld uitgaven aan varkensvlees, als in de laatste jaren. Het vlees is alleen duurder geworden en daardoor is het volume in kg gezakt.