Danish Crown sluit Duitse productie zelfbedieningsvlees in Oldenburg en Essen
Danish Crown produceerde in Duitsland gedurende meer dan tien jaar verschillende gemaksproducten, zoals gehakt, schnitzel en grillbranders voor Duitse detailhandelaren. De productie vond plaats op de gemaksafdelingen op de locatie Oldenburg en in een deelruimte op de locatie Essen. De laatste jaren maakt het bedrijf echter geen winst meer uit deze activiteiten.
Danish Crown stopt nu met de productie van zelfbedieningsverpakt vlees voor Duitse retailers. Ongeveer 160 werknemers in Oldenburg en Essen worden door dit besluit getroffen, zo maakte het bedrijf bekend. De productie zal naar verwachting eind februari 2025 eindigen.
Oplossing werknemers
Volgens eigen informatie wil Danish Crown de meeste getroffen werknemers onder ongewijzigde voorwaarden andere functies aanbieden - hetzij in de spek- en worstfabriek in Oldenburg, hetzij in het slachthuis in Essen. Medewerkers hoorden dinsdag van het besluit tijdens een bijeenkomst. De komende weken wil het bedrijf met de ondernemingsraad onderhandelen over oplossingen voor de werknemers.
Concurrentie en winst
„De concurrentie op de Duitse markt is hevig. Om geld te verdienen met de verkoop van vers vlees aan Duitse retailers moeten de kosten absoluut minimaal en de hoeveelheden groot zijn”, staat in een verklaring van verkoopdirecteur Per Fischer Larsen. Het bedrijf stelde vast dat de opzet niet concurrerend was.
De sluiting zal naar verluidt een negatief effect hebben op de balans van Danish Crown in het lopende boekjaar. Het bedrijf verwacht een effect in de lage eencijferige miljoen euro.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Danish Crown
Bron: Danish Crown