Nieuwe kengetallen volgend jaar doorgevoerd
Belangrijkste wijzigingen die begin 2014 al worden doorgevoerd, zijn voor de zeugenhouderij een andere berekeningswijze van de kengetallen. Dit om goede vergelijking met meerwekensystemen mogelijk te maken. Voor de vleesvarkenshouderij is er een andere omrekeningsfactor van geslacht naar levend gewicht, dit om ook te kunnen vergelijken met beren.
Een ander belangrijk wijzigingsvoorstel is dat voortaan bij het berekenen van kengetallen alle bedragen exclusief btw worden gebruikt. Of en hoe de btw verandering geïmplementeerd wordt komt in 2014 nog aan de orde (wat bijvoorbeeld te doen met bedrijven in de Landbouwregeling?).
Wijzigingen zeugenhouderij
De belangrijkste wijziging bij de nieuwe kengetallen voor de zeugen is de nieuwe berekeningswijze van de worpindex en gespeend per zeug per jaar. Nu wordt bijvoorbeeld het aantal gespeende biggen per zeug per jaar berekend, door het totaal aantal gespeende biggen te delen door het gemiddeld aantal aanwezige zeugen. Het maakt dan veel uit of er in een maand 4 of 5 keer, of bij een meerwekensysteem 1 of 2 groepen zeugen worden gespeend.
Met de nieuwe rekenregels is dit ondervangen door het aantal gespeende biggen per zeug per jaar te berekenen op basis van het aantal gespeende biggen per worp en de gemiddelde lengte van de cyclus (inclusief alle verliesdagen). Dit heeft ook invloed op levend geboren per zeug per jaar. Ook wordt een nieuw kengetal geïntroduceerd: % sterfte zeugen per jaar.
Wijzigingen vleesvarkenshouderij
Steeds meer vleesvarkenshouders mesten ook beren. Hiervoor worden nieuwe omrekeningsfactoren, per soort vleesvarken, van geslacht naar levend gewicht doorgevoerd. Voor de economische vergelijking bij vleesvarkens wordt het kengetal saldo per vierkante meter toegevoegd, zodat vergelijking tussen bedrijven met en zonder programmavlees eenvoudiger wordt.
De omrekeningsfactor voor levend-waaggewicht van 4,5 procent vervalt. Het overgrote deel van dieren die worden uitbetaald naar levend gewicht, worden tijdens of snel na het opladen gewogen, waardoor de oude omrekenfactor overschatting van de groei en voederconversie geeft.
Oude kengetallen
De oude kengetallen dateerden uit 2001. Sinds 2001 is er veel veranderd in de varkenshouderij. Denk aan schaalvergroting, meerwekensystemen, beren mesten.
De nieuwe kengetallen zijn in opdracht van LTO Nederland (SIVA) en AgroConnect onder leiding van Wageningen UR Livestock Research en in samenwerking met brancheorganisaties en bedrijfsleven ontwikkeld.
Tekst: Ruben van Boekel